Ρετζαίοι. Οι λήσταρχοι που έγιναν χωροφυλακές trailler

Ρετζαίοι. Οι λήσταρχοι που έγιναν χωροφυλακές trailler

Ρετζαίοι. Οι λήσταρχοι που έγιναν χωροφυλακές στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Εκτάκτως : Κυριακή 5 Ιουνίου στις 00.15 από τη ΝΕΤ.

Έγιναν γνωστοί για την εγκληματική τους δράση, αλλά και για την διαπλοκή τους με την πολιτική και οικονομική εξουσία, αποκτώντας το προσωνύμιο οι «Βασιλείς της Ηπείρου».

Η Μηχανή του Χρόνου μας ταξιδεύει στα δύσκολα χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα, όταν το σύγχρονο ελληνικό κράτος επεκτεινόταν με τους Βαλκανικούς πολέμους και η πολιτεία αδυνατούσε να επιβάλλει το νόμο.

Τότε έδρασαν ο Γιάννης και ο Θύμιος Ρέτζος που συνέχισαν την παράδοση του Νταβέλη και έδρασαν περίπου την ίδια περίοδο με τον Γιαγκούλα.

Οι Ρετζαίοι με τη δύναμη των όπλων, με απαγωγές και δολοφονίες έγιναν ο φόβος και ο τρόμος στα βουνά της Ηπείρου. Κατάφεραν από πάμφτωχοι κτηνοτρόφοι να γίνουν πάμπλουτοι παράγοντες των Ιωαννίνων και από ληστές να γίνουν αξιωματικοί της χωροφυλακής.

Τα δυο αδέλφια γεννήθηκαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και βγήκαν στην παρανομία για λόγους αντεκδίκησης, όταν σκότωσαν τους δολοφόνους του πατέρα τους.

Γρήγορα η δράση τους έγινε γνωστή στο πανελλήνιο και διεκδικούν μία καινοτομία της εποχής. Ήταν από τους πρώτους που εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου για λογαριασμό ενός πλούσιου κτηνοτρόφου των Ιωαννίνων.

Το πέρασμα από την παρανομία στην καλή κοινωνία των Ιωαννίνων υπήρξε ταχύτατο με τη βοήθεια «υψηλών» διασυνδέσεων της εποχής. Ο λύκος όμως αρνί δε γίνεται όπως λέει και ο σοφός λαός και οι Ρετζαίοι δεν άργησαν να κάνουν το μοιραίο λάθος.

Το πρωί της 13ης Ιουνίου του 1926 η χρηματαποστολή της Εθνικής Τράπεζας των Ιωαννίνων, με 15 εκατομμύρια δραχμές, χτυπήθηκε από τη συμμορία των Ρετζαίων. Τραγικός απολογισμός 8 νεκροί, τραπεζικοί υπάλληλοι και συνοδοί.

Ήταν πλέον θέμα τιμής για την ελληνική πολιτεία και τη χωροφυλακή την οποία γελοιοποίησαν.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους Ρετζαιους, οι οποίοι για να σωθούν διέφυγαν στο εξωτερικό, στη Βουλγαρία, όπου παρίσταναν τους Αλβανούς εμπόρους.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους υπήρξε άλλη μία καινοτομία της εποχής. Οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν με τις ρουμανικές και τις βουλγαρικές αρχές για να φτάσουν στα ίχνη τους.

Οι Ρετζαίοι θα βρεθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Κέρκυρα και μαζί τους θα κλείσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην εγκληματική ζωή της Ελλάδας.

Ρετζαίοι. Οι λήσταρχοι που έγιναν χωροφυλακές στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Εκτάκτως : Κυριακή 5 Ιουνίου στις 00.15 από τη ΝΕΤ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu