1969. Η χούντα “βγάζει” την Ελλάδα από την Ευρώπη, ώστε να αποφύγει την καταδίκη για τα βασανιστήρια και διοργανώνει πανηγύρια για την επιλογή της! (βίντεο)

1969. Η χούντα “βγάζει” την Ελλάδα από την Ευρώπη, ώστε να αποφύγει την καταδίκη για τα βασανιστήρια και διοργανώνει πανηγύρια για την επιλογή της! (βίντεο)

Το 1969 οι καταγγελίες για βασανιστήρια έφεραν τη χούντα στο εδώλιο του κατηγορουμένου της Ευρώπης.

Τον Δεκέμβριο, το συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πρόσωπα – κλειδιά για δρομολογηθούν οι καταγγελίες ήταν οι άγρια βασανισθέντες Περικλής Κορβέσης και Κίττυ Αρσένη, που κατάφεραν να αποδράσουν και να καταθέσουν μαζί με άλλους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέριστη βοήθεια είχαν από την Αμαλία Φλέμινγκ, τον Πάμπλο, τον γνωστό επαναστάτη Μιχάλη Ράπτη και τη Μαρία Μπέκετ που προσέφερε καταφύγιο και μέσα, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην Ευρώπη οι καταγγελίες.

Οι αποκαλύψεις κλόνισαν το Απριλιανό καθεστώς και  οι συνταγματάρχες έψαξαν τρόπο να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή και την ταπεινωτική αποπομπή από το συμβούλιο της Ευρώπης.

xounta evropi

Έτσι αποφάσισαν να προλάβουν τα χειρότερα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, λίγο πριν η επιτροπή υπουργών Εξωτερικών του συμβουλίου της Ευρώπης προχωρήσει στην αποβολή της χούντας και άρα της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Π. Πιπινέλης, ζήτησε το λόγο και είπε:

«Κατ΄εξουσιοδότηση της κυβερνήσεώς μου, επιθυμώ να ανακοινώσω εις το συμβούλιο ότι η Ελλάς καταγγέλλει το καταστατικόν του συμβουλίου της Ευρώπης και την σύμβασιν της Ρώμης, συμφώνως προς το άρθρο 7 του καταστατικού και αποχωρεί νομίμως του συμβουλίου της Ευρώπης».

Όταν η απόφαση της χούντας διαδόθηκε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι δήλωσε: «Η δικτατορία απέκοψε την Ελλάδα από τον κορμόν της Ευρώπης».

Αντίθετα, ο διορισμένος υπουργός Πιπινέλης δήλωνε ευτυχής και περήφανος για την «έξοδο» και επιβράβευε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία: «τούτο οφείλεται κυρίως εις σας κ. πρωθυπουργέ, που καταστήσατε την Ελλάδα σεβαστήν εις τους φίλους της και τρομεράν εις τους εχθρούς της».

Σε σημείωμα του ο Κ. Καραμανλής σχολίασε μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά της χούντας λέγοντας: «αποτέλεσμα της αντιφατικής αλλά και δόλιας συμπεριφοράς της, ήτο να γελοιοποιηθή διεθνώς η Ελλάς και να προκαλήται η αγανάκτησις των εμπαιζομένων. Διότι πράγματι το καθεστώς των Αθηνών με τας ψευδολογίας και τας ασυναρτησίας του έδιδε την εντύπωσιν της ευθύνης δικτατορίας».

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις καταγγελίες για βασανισμούς πολιτών που “στρίμωξαν” τη χούντα και οδήγησαν τους πραξικοπηματίες μακρυά από την ευρωπαϊκή κοινότητα ώστε να αποφύγουν την διεθνή ταπείνωση. Στο εσωτερικό παρουσίασαν την υπόθεση ως ελληνικό θρίαμβο και οργάνωσαν πανηγυρική υποδοχή του αρμόδιου υπουργού στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Οι θυρωροί – πληροφοριοδότες που άκουγαν και παρακολουθούσαν τα πάντα. Οι καταγγελίες για τα περίπτερα και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό δίκτυο «για λόγους ασφαλείας» στα χρόνια της χούντας (βίντεο)… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu