Adtech AdΝα δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητά η ΕΕ από την Τουρκία την οποία καλεί να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους.

Για ένα «αυστηρό μήνυμα» που απευθύνει η Κομισιόν προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα των παραβιάσεων, μιλάει δημοσίευμα της ιστοσελίδας EurActiv υπό τον τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ύστερα από τις 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε μια μέρα».

AdTech AdΣυγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε σχετικό γραπτό ερώτημα της ιστοσελίδας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Maja Kocijancic απάντησε ως εξής: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε. «Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε.

Τι συζήτησαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Όπως μάλιστα σημείωσε «σήμερα, αντιμετωπίζουμε έναν καινούριο εχθρό, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και πάλι επιδιώκουμε, να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Στηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το PKK».

«Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν επίσης, για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών τους. «Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των Σύρων Κούρδων, λέγοντας πως η επιστράτευσή τους αντίκειται στις συμφωνίες και δεν μπορεί, να γίνει αποδεκτή.
«Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως «ελπίζει» και «προσεύχεται» για μελλοντική συνεργασία, ώστε να μπουν νέα «θεμέλια» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε πρόσφατα την προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), «όσο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια καθαρή νίκη» στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

(με πληροφορίες mignatiou/KΥΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here