Αυτή είναι η πρώτη ακτινογραφία στον κόσμο. Η έντρομη γυναίκα φώναξε: “έχω δει τον θάνατό μου”. Πίστευαν ότι με τις ακτίνες Χ θα μπορούσε να βλέπουν μέσα απ΄ τα ρούχα των γυναικών

Αυτή είναι η πρώτη ακτινογραφία στον κόσμο. Η έντρομη γυναίκα φώναξε: “έχω δει τον θάνατό μου”. Πίστευαν ότι με τις ακτίνες Χ θα μπορούσε να βλέπουν μέσα απ΄ τα ρούχα των γυναικών
Στις 22 Δεκεμβρίου του 1895, η κυρία Ρέντγκεν αναφώνησε τρομαγμένη: “Έχω δει τον θάνατό μου!”

Ο τρόμος της προκλήθηκε από μία πρωτόγνωρη εικόνα. Είδε τον ίδιο της τον σκελετό σε φωτογραφία. Μπορούσε να δει ακόμα και τη βέρα της γύρω από το δάχτυλο του αριστερού της χεριού.

Πρόκειται ασφαλώς για τη σύζυγο του Βίλχελμ Ρέντγκεν, του ανθρώπου που έβγαλε την πρώτη ακτινογραφία στον κόσμο. Μόνο που η γυναίκα του δεν το ήξερε ακόμη και πανικοβλήθηκε.

Ο Ρέντγκεν ήταν καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, όταν ανακάλυψε ότι υπήρχε ένα είδος ακτίνων που μπορούσε να περάσει μέσα από αδιάφανα υλικά, όπως είναι και το ανθρώπινο δέρμα.

Τις ονόμασε “Ακτίνες Χ”, γιατί παρά τις μελέτες του, ο Ρέντγκεν συνέχιζε να έχει περισσότερες απορίες απ’ ότι απαντήσεις σχετικά με την ανακάλυψή του. Το “Χ” δήλωνε όλα όσα δεν ήξερε.

Οι υπόλοιποι επιστήμονες τις αποκαλούσαν “Ακτίνες Ρέντγκεν” και πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν την αξία τους. Πλέον μπορούσαν να δουν το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, χωρίς να χρειάζεται να το χειρουργήσουν.

Βίλχελμ Ρέντγκεν

Βίλχελμ Ρέντγκεν/ Wikimediamtx Commons

Η σημασία της ανακάλυψης για την ιατρική ήταν ανυπολόγιστη, γι’ αυτό και ο Ρέντγκεν κέρδισε το πρώτο βραβείο Νόμπελ το 1901.

Τον επόμενο χρόνο, το βασιλικό νοσοκομείο της Γλασκώβης ήταν ένα απ’ τα πρώτα που χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ στους ασθενείς.

Ο διευθυντής του “ακτινολογικού”, Τζον Μακίντουρ, ακτινογράφησε για πρώτη φορά μια πέτρα νεφρών, τον λαιμό ενός παιδιού που είχε κολλήσει ένα νόμισμα και τα πόδια ενός βατράχου εν κινήσει.

Η ακτινογραφία χρησιμοποιήθηκε μαζικά, για τη θεραπεία στρατιωτών στους πόλεμους των Μπόερς στη Νότια Αφρική.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγα μόλις χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, άρχισαν να ερευνούνται οι αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία.

Αρχικά, οι ερευνητές ανέφεραν περιπτώσεις όπου προκαλούσαν εγκαύματα και τριχόπτωση.

Έναν αιώνα αργότερα, γνωρίζουμε ότι οι ακτίνες Χ είναι από τις πλέον καρκινογόνες. Δεν παύουν όμως να αποτελούν μια συγκλονιστική επιστημονική ανακάλυψη που έσωσε και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια ζωές.

Οι “πονηρές” ακτίνες Χ

Όταν ο κόσμος άκουσε ότι ένας επιστήμονας ανακάλυψε ακτίνες που μπορούσαν να δουν μέσα από το ανθρώπινο δέρμα, σκέφτηκαν ότι θα υπήρχαν και πολλοί άλλοι τρόποι να τις χρησιμοποιήσουν.

Πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δουν μέσα από τα ρούχα, αλλά και τα εσώρουχα των γυναικών!

Η ιδέα αυτή ήταν ίσως πιο συγκλονιστική κι από την ίδια την ανακάλυψη, καθώς στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γυναίκες ντύνονταν πιο σεμνά από ποτέ.

Ο Τύπος είτε εκθείαζε τις ακτίνες Χ που θα τους χάριζε πολλές ώρες ευχαρίστησης είτε τις κατηγορούσαν για ανηθικότητα.

Τον Απρίλιο του 1896 κυκλοφόρησε ένα χιουμοριστικό ποίημα στο περιοδικό “Electrical Review”:The Roentgen Rays, the Roentgen Rays,

What is this craze?

The Town’s ablaze with the new phase of X-ray’s ways.

I’m full of daze, Shock and amaze,

For now-a-days

I hear they’ll gaze Thro’ cloak and gown – and even stays,

These naughty, naughty Roentgen Rays.

Οι ακτίνες Ρέντγκεν, οι ακτίνες Ρέντγκεν,

Τι είναι αυτή η τρέλα;

Η πόλη έχει ξεσηκωθεί με τη νέα μόδα των ακτίνων Χ.

Έχω ζαλιστεί, σοκαριστεί και εντυπωσιαστεί,

Γιατί αυτές τις μέρες

Ακούω ότι θα βλέπουν μέσα από πανωφόρια και φορέματα – ακόμα και κορσέδες

Αυτές οι πονηρές, πονηρές ακτίνες Ρέντγκεν…

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ακτινογραφίες ζώων και φυτών που έγιναν εντυπωσιακά έργα τέχνης! Δημιουργός ένας πυρηνικός φυσικός που «ζωγράφισε» με ακτίνες Χ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.