Βασιλιάς Αλέξανδρος. Πέθανε 27 ετών από το δάγκωμα μαϊμούς. Οι προλήψεις για τον σπασμένο καθρέφτη και το σπίρτο (βίντεο)

Βασιλιάς Αλέξανδρος. Πέθανε 27 ετών από το δάγκωμα μαϊμούς. Οι προλήψεις για τον σπασμένο καθρέφτη και το σπίρτο (βίντεο)

Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου του 1920 ο βασιλιάς Αλέξανδρος έκανε περίπατο στο δάσος του Τατοΐου, όπου βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα.

Τότε συνέβη ένα επεισόδιο που τερμάτισε τη ζωή του και σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη όλης της χώρας. Τον δάγκωσε μια μαϊμού, που τσακώθηκε με το σκύλο του.

Αρχικά, το τραύμα από το δάγκωμα δεν ανησύχησε τους γιατρούς. Περνώντας όμως οι μέρες, η υγεία του βασιλιά κλονιζόταν.

Το τραύμα μολύνθηκε προκαλώντας και άλλες επιπλοκές που σταδιακά οδήγησαν σε σηψαιμία. Ο Αλέξανδρος υπέφερε από φρικτούς πόνους.

Μακάκος Μπάρμπαρι

Ο θάνατός του  Αλέξανδρου αποδόθηκε σε μόλυνση, η οποία προκλήθηκε όταν ένας από τους δύο μακάκους Μπάρμπαρι – κατοικίδια (ενδημικοί στην Μπαρμπαριά της Βόρειας Αφρικής), στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου, τον δάγκωσε. Μετά τον θάνατο του βασιλιά οι μακάκοι θανατώθηκαν

Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε οι γιατροί να ακρωτηριάσουν τον βασιλιά για να του σώσουν τη ζωή, ωστόσο κανείς δεν πήρε αυτή την απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι ένας μη αρτιμελής βασιλιάς θα αποδυνάμωνε την ισχύ του θρόνου.

Ο Αλέξανδρος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η σύζυγός του Ασπασία Μάνου ήταν τριών μηνών έγκυος. Το τελευταίο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε θεωρείται ατυχές και απρεπές για το πρόσωπο του νεαρού βασιλιά

Μετά βραχείαν αγωνία, καθ΄ ην η Αυτού Μεγαλειότης κατελήφθη υπό σπασμωδικών κινήσεων του προσώπου, εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπτά μετά μεσημβρίαν

Δείτε το βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» που περιγράφει το μοιραίο δάγκωμα της μαϊμούς και το τραγικό τέλος του νεαρού βασιλιά.

Ο Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο στις 12 Ιουνίου 1917, ύστερα από την απομάκρυνση του πατέρα του Κωνσταντίνου από τις δυνάμεις της Αντάντ που είχαν  επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό ο Κωνσταντίνος δεν αποδέχθηκε ποτέ τον Αλέξανδρο ως βασιλέα, και στον τάφο του στο Τατόι αναγράφεται ως “Αλέξανδρος, βασιλόπαις της Ελλάδος, βασίλεψε αντί του πατρός αυτού”.

Οι προλήψεις του Αλέξανδρου

Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πίστευαν σε προλήψεις. Έτσι, όταν ο βασιλιάς ένιωθε ότι πλησίαζε το τέλος του, ανέφερε πως η βαριά αρρώστια του οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε σπάσει μπροστά του ένας καθρέφτης.

Πάνορμος 1920. Άφιξη του βασιλιά Αλέξανδρου Α’, ο οποίος ακολουθείται από τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο Πηγή : ΓΑΚ από ΕΛΙΑ- ΜΙΕΤ

Ο βασιλιάς θεωρούσε γρουσουζιά και ένα άλλο περιστατικό. Λίγο πριν από το επεισόδιο με τη μαϊμού είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του Κωνσταντίνο, την οποία αφού τη διάβασε, την έκαψε με ένα σπίρτο. Με το ίδιο σπίρτο όμως άναψε το τσιγάρο του, αλλά και το τσιγάρο του ανθρώπου που του είχε φέρει την επιστολή. Λίγες ώρες πριν πεθάνει, ανάμεσα στα παραληρήματά του, ανέφερε πως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει το ίδιο σπίρτο για να ανάψει τα τσιγάρα.

Η αρχική φωτογραφία επιχρωματίστηκε από τον Χρ. Καπλάνη – Past in Color 

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Quiz. 10 ερωτήσεις για την Ιστορία. Από τι πέθανε ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Που έκλεψε ένα κουτάλι ο Όθωνας; Ποιος πειρατής έγινε βασιλιάς της Μήλου; 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.