Σοκάρει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε περίπου 60 χώρες.

«Είμαι δεμένος με αλυσίδες για πέντε χρόνια», είπε ένας Κενυάτης, που είπε ότι τον λένε Πολ, στο HRW. Οι αλυσίδες του Πολ ήταν τόσο βαριές που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κουνηθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Μένω σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με 7 άνδρες», πρόσθεσε. «Δεν μου επιτρέπεται να φοράω ρούχα, μόνον εσώρουχα. Τρώω χυλό το πρωί και, αν είμαι τυχερός, βρίσκω ψωμί το βράδυ», κατέληξε.

Πηγή βίντεο: youtube – Human Rights Watch

Χωρίς υποστήριξη ψυχικής υγείας ούτε κατάλληλες γνώσεις, οικογένειες ή θεσμοί συχνά δένουν με αλυσίδες ανθρώπους με παθήσεις ψυχικής υγείας παρά τη θέλησή τους, αφήνοντάς τους να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν σε έναν πολύ μικρό χώρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, το HRW τεκμηριώνει στην έκθεσή του μέσω σχεδόν 800 συνεντεύξεων που πήρε πως άνθρωποι με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες σε χώρες όπως η Κίνα, η Nιγηρία και το Μεξικό μπορεί να ζουν αλυσοδεμένοι για χρόνια σε δέντρα, κλειδωμένοι σε κλουβιά ή φυλακισμένοι σε στάβλους.

«Βρήκαμε την πρακτική του δεσίματος με αλυσίδες να χρησιμοποιείται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας –είναι μια πρακτική, η οποία απαντάται ανά τον κόσμο», αποκάλυψε η Κρίτι Σάρμα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων με αναπηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι «οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μάγοι ή δαιμονισμένοι ή έχουν αμαρτήσει και ως αποτέλεσμα έχουν την πάθηση αυτή», σημείωσε.

Δύο γυναίκες δεμένες σε ένα δωμάτιο στην Κοπτική Εκκλησία Mamboleo, στην πόλη Kisumy, στη δυτική Κένυα, όπου κρατούνται πάνω από 60 άνδρες, γυναίκες και παιδιά με ψυχικές διαταραχές. Στην τουαλέτα πάνε ο ένας μπροστά στο άλλον, σε ένα κουβά στο δωμάτιο.
Φωτογραφία: Human Rights Watch

Φαίνεται πως η τακτική του αλυσοδέματος είναι γνωστή στις νιγηριανές αρχές, αφού πέρυσι είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, μετά τις μαρτυρίες αγοριών και ανδρών, εξαρτημένους από ναρκωτικά ή με προβλήματα συμπεριφοράς, ότι τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, γυμνούς, τους ξυλοκοπούσαν και τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

To HRW επισημαίνει επίσης ότι συχνά οικογένειες δένουν με αλυσίδες τα αγαπημένα τους πρόσωπα διότι φοβούνται ότι θα φύγουν και θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους.


Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Humans Rights Watch

Διαβάστε ακόμα: Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους έκλειναν τους ψυχοπαθείς στη φυλακή! Ο υπουργός που κατήγγειλε την κράτησή τους και ο ευεργέτης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, που ανέλαβε τη θεραπεία τους 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here