Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα στοιχεία ύπαρξης ζωής σε βράχους 3,95 δισεκατομμυρίων χρόνων. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

HuffpostGreece:
Σε μια απομακρυσμένη γωνιά του ανατολικού Καναδά, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από πολικές αρκούδες και απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό, κάποιοι ερευνητές λένε πως, ίσως, ανακάλυψαν τα «αρχαιότερα στοιχεία» ύπαρξης ζωής στη Γη, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε βράχους δισεκατομμυρίων χρόνων.

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη είπε πως βρήκε γραφίτη, έναν τύπο καθαρού άνθρακα, σε ιζηματογενή πετρώματα 3.95 δις ετών, ο ποίος ανακτήθηκε από τη βόρεια περιοχή Labrador.
Η γεωλογική ανάλυση του γραφίτη υποδεικνύει πως το υλικό είχε παραχθεί από αυτοτροφικούς θαλάσσιους μικροοργανισμούς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.
Η αυτοτροφία είναι η ικανότητα ορισμένων οργανισμών, όπως τα πράσινα φυτά, τα φύκια και ορισμένα βακτήρια, να παράγουν τη δική τους τροφή από ανόργανες ουσίες.

View image on Twitter

Αν τα ευρήματα είναι αληθινά, ο γραφίτης από το Labrador θα είναι τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερος από τα«παλιότερα ίχνη ζωής» -δηλαδή από τον γραφίτη που βρέθηκε στη Γροιλανδία και χρονολογείται πριν από 3.7 δις χρόνια και τον γρανίτη που βρέθηκε στο Κεμπέκ και χρονολογείται πριν από 3.8 δις χρόνια.

Όπως παρατηρεί το CBS, η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει πως η ζωή μπορεί να άρχισε να εμφανίζεται στη Γη μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του πλανήτη.
Ο συν-συγγραφεάς της μελέτης, Tsuyoshi Komiya, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είπε στο LiveScience πως πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες αναλύσεις στα δείγματα των βράχων του Labrador. Η περαιτέρω έρευνα, δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature, και ίσως δώσει πληροφορίες για την προέλευση και την εξέλιξη των πρώιμων μορφών ζωής του πλανήτη.

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια