Ανακαλύφθηκε ο πιο καυτός εξωπλανήτης που βρέθηκε ποτέ. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία και οι θερμοκρασίες του φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου

Ανακαλύφθηκε ο πιο καυτός γιγάντιος εξωπλανήτης, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου και είναι μόνο 927 βαθμούς ψυχρότερος από τον Ήλιο.
Ονομάζεται KELT-9b και περιφέρεται γύρω από το άστρο KELT-9, το οποίο έχει διπλάσιο μέγεθος από τον Ήλιο με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 9.900 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα ο οποίος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά με μόνο τη μισή πυκνότητα του τελευταίου.
Ο καυτός εξωπλανήτης βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου και η μισή του πλευρά φωτίζεται από το άστρο του και η άλλη μισή είναι μονίμως σκοτεινή.

Η φωτεινή πλευρά του εκτίθεται σε  τρομερά ισχυρή αστρική ακτινοβολία με αποτέλεσμα τα μόρια του εξωπλανήτη να διασπώνται και η ατμόσφαιρά του να εξατμίζεται. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να σχηματιστούν μόρια όπως το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Ο εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής αστρονομίας Σκοτ Γκάουντι ο οποίος δήλωσε: «Η αστρονομική κοινότητα επικεντρώνεται στην εύρεση πλανητών γύρω από αστέρια με πιο ψυχρή θερμοκρασία όπως του ήλιου μας. Ωστόσο, επειδή το άστρο KELT-9 είναι πιο καυτό και μεγαλύτερο από τον ήλιο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως σχηματίζονται οι πλανήτες γύρω του»
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους  δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature». Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν ο καυτός εξωπλανήτης διαθέτει στερεό πυρήνα.
Οι επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι με τον μέλλον του, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το άστρο του, με αποτέλεσμα όταν το άστρο -σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια- μεγαλώσει θα τον απορροφήσει.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την έρευνα με διαφορετικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων τα διαστημικά Spitzer και Hubble.

Ο πιο γνωστός καυτός εξωπλανήτης μέχρι σήμερα ήταν ο WASP-33b με θερμοκρασία 3.200 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: newscientist.com

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια