Βόρεια Γαλλία 1944. Tα αμερικανικά στρατεύματα, παρά τη γερμανική αντίσταση, προελαύνουν, απελευθερώνοντας τη μια πόλη μετά την άλλη. Στη φωτογραφία, ένας Αμερικανός αξιωματικός προσφέρει νερό σε έναν τραυματισμένο Γερμανό στρατιώτη, στο Limay.

Αληθινή φωτογραφία ή «στημένη» για τις ανάγκες της προπαγάνδας; Μια ανθρώπινη στιγμή μέσα στον παραλογισμό του πολέμου ή μετά το «κλικ» του φωτογράφου, το παγούρι θα τραβηχτεί βίαια από τα χείλη του τραυματία;

Limay - france-map-relief-big-cities-
Limay, Γαλλία

Η αλήθεια είναι πως το Δυτικό Μέτωπο δεν χαρακτηρίστηκε από την αγριότητα του Ανατολικού, όπου η έννοια του αιχμαλώτου απλώς δεν υπήρχε. Λίγες εβδομάδες, όμως, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία και καθώς η γερμανική άμυνα γινόταν ολοένα και πιο λυσσαλέα, πολλαπλασιάζονταν τα περιστατικά βιαιότητας απέναντι σε Γερμανούς αιχμαλώτους.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις οι νικητές δεν έδειξαν έλεος. Δεν αποκλείεται όμως να υπήρξαν και ανθρώπινες στιγμές στις οποίες να σεβάστηκαν τον αντίπαλο ή έστω την τελευταία του επιθυμία να πιει νερό προτού ξεψυχήσει.

Διαβάστε επίσης: Η αιχμάλωτος πολέμου που συγκίνησε τον Αμερικανό εικονολήπτη για την ομορφιά της. Τη συνάντησε στην υποχώρηση του γερμανικού στρατού στην Τσεχία και ήταν κακοποιημένη. Φιλμ ντοκουμέντο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here