Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1992 στην επαρχία Ντέιντ, στη Φλόριντα των Η.Π.Α.
Το κότερο που φαίνεται σαν να «ξαπλώνει» στη στεριά, λέγεται «Pourquoi Pas» και ενώ στη φωτογραφία μοιάζει άθικτο, η αριστερή του πλευρά, είναι εντελώς κατεστραμμένη.
Η κανονική του θέση ήταν στην προβλήτα Χόουμστεντ, αλλά το «Τέρας» το οδήγησε στο κέντρο της μεγάλης καταπράσινης έκτασης που βρίσκεται πάνω από μισό χιλιόμετρο μακριά από την προβλήτα.
Την ίδια τύχη είχαν άλλα σχεδόν 15.000 σκάφη διαφόρων ειδών στην ίδια επαρχία.
Δεν πρόκειται φυσικά για πραγματικό τέρας, αλλά για τον τυφώνα Άντριου, που έπληξε
τη Φλόριντα στις 24 Αυγούστου του 1992.
Ο τροπικός κυκλώνας Άντριου, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου από ένα σύμπλεγμα καταιγίδων πάνω από τη Δυτική Αφρική και ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα έφτανε μέχρι τα παράλια των Η.Π.Α, δεν είχαν υπολογίσει ακριβώς την ταχύτητά του.

Ο ηρωικός εκφωνητής

Ο εκφωνητής του μετεωρολογικού δελτίου σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαϊάμι, Μπράιαν Νόρκος μιάμιση μέρα πριν από το δυνατό χτύπημα του Άντριου στην περιοχή, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους κατοίκους: «ήμουν σίγουρος ότι σύντομα πολλοί από αυτούς που με παρακολουθούσαν θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα τυφώνα και μάλιστα καταστρεπτικό».
Την ώρα που ο τυφώνας πλησίαζε, ο Νόρκος έδινε οδηγίες από την οθόνη στους τηλεθεατές για το πώς να βρίσκουν τα πιο ασφαλή σημεία στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα, μετά το πέρασμα του Άντριου, να θεωρηθεί ήρωας.
Το «Τέρας» έφτασε τελικά στη Φλόριντα και οι ειδικοί δεν είσαι σίγουροι ακόμα και σήμερα, με τι ταχύτητα χτύπησε το Ντέιντ καθώς τα όργανα μέτρησης καταστράφηκαν.
Υπολογίζεται ότι σε ορισμένα σημεία η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 309 χιλιόμετρα την ώρα.
Το κότερο της φωτογραφίας είναι ένα από τα χιλιάδες, που δεν γλύτωσαν από την δύναμη της φύσης.
Ο τυφώνας Άντριου, είναι ο δεύτερος πιο καταστροφικός τυφώνας μέχρι σήμερα μετά τον Κατρίνα, που προκάλεσε τον θάνατο 43 ανθρώπων και προξένησε υλικές καταστροφές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here