Η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει τη μεγάλη ναυτική περιπέτεια στον Ελλαδικό χώρο και την Αργοναυτική εκστρατεία. 

Η εκπομπή διερευνά που σταματά ο μύθος του Ιάσωνα και του χρυσόμαλλου δέρατος και που αρχίζει η πραγματικότητα.
Tι αναζητούσαν οι Αργοναύτες; Ένας ακόμη άθλος ή μια περιπέτεια με στόχο να μάθουν τα μυστικά του χρυσού και τις τεχνικές της χρυσοθηρίας;

Τα πρώτα ταξίδια ξεκίνησαν στο Αιγαίο. Σημαντική ναυτική περιοχή υπήρξε η αρχαία Ιωλκός, ο σημερινός Βόλος. Η δρ. Ανθή Μπάντζιου εξηγεί ποια αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Βόλου και των Β. Σποράδων συνδέουν το μύθο των Αργοναυτών με την πραγματικότητα.

Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει ακόμη πώς οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου άρχισαν από τα προϊστορικά χρόνια να πλέουν στη θάλασσα με σκοπό να βρουν πρώτες ύλες και να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.Ξεκινώντας από κορμούς δένδρων που έπλεαν, έφθασαν να δημιουργήσουν τα περίφημα μυκηναϊκά πλοία. Κατά άλλους τα πλοία ήταν κυκλαδίτικα καθώς  οι νησιώτες ανέπτυξαν πρώτοι την ναυσιπλοϊα.

Με τα ξύλινα σκαριά ταξίδεψαν σε όλη τη Μεσόγειο και ίσως πέρασαν και στον Ατλαντικό. Τα πλοία δημιούργησαν και εδραίωσαν τον ισχυρό ελληνικό πολιτισμό καθώς μετέφεραν όχι μόνο ανθρώπους και προϊόντα, αλλά ιδέες και πολύτιμες πληροφορίες για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ιατρική της εποχής.

Στην σπηλιά του Κύκλωπα στο νησί Γιούρα των Βόρειων Σποράδων βρέθηκαν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι του Αιγαίου είχαν γνώσεις ναυσιπλοΐας και ψάρευαν με λίθινα αγκίστρια.

Επιστήμονες παρουσιάζουν τις γνώσεις των πρώτων Ελλήνων ναυτικών για την αστρονομία, τη μετεωρολογία και τα επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα. 

Η μεγάλη ναυτική περιπέτεια των Ελλήνων στο Αιγαίο, από τα προϊστορικά χρόνια στη Μηχανή του Χρόνου από το COSMOTE HISTORY. Δευτέρα βράδυ στις 21.00. Δείτε το τρέιλερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here