Απόφαση για Μαρινόπουλο: Προστασία μέχρι τον Σεπτέμβριο και καμία κατάσχεση – Σε ποιους χρωστά 1,324 δισ. ευρώ

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρία έναντι των πιστωτών.

AdTech AdΑυτό θα ισχύσει μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και οι μισθώσεις.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Μαρινόπουλος «ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία». Παράλληλα, η εταιρεία εκφράζει την «βαθιά εκτίμησή της» προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σε 1,324 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις της εταιρίας Μαρινόπουλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται την πρόταση εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο η διοίκηση της εταιρίας και δημοσιεύει η Huffpost Greece.

Μεταξύ των όσων χρωστά συγκαταλέγονται Τράπεζες, εργαζόμενοι, ασφαλιστικοί οργανισμοί και Ταμεία, το Δημόσιο αλλά και προμηθευτές, κάποιοι από τους οποίους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρίας Μαρινόπουλος για τα οφειλόμενα.Μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας προς τις Τράπεζες ανέρχονται σε 497,770 δισ. ευρώ. Πρόκειται για βραχυχρόνια αλλά και ομολογιακά δάνεια που είχε συνάψει η εταιρία, όπως επίσης και σύναψη συμβάσεων με τη μέθοδο του leasing.

Οι μεγαλύτερες δανειακές υποχρεώσεις αφορούν την Alpha Bank και ανέρχονται σε 78,034 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 37,153 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 17,911 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις συμβάσεις lease and back, η εταιρία οφείλει 99,376 εκατ. ευρώ στην «Εθνική Πανγαία ΑΕΕ», 15,520 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 32,406 στην Hermes.

Εργαζόμενοι, προμηθευτές, Δημόσιο και Ταμεία

Σε 827,912 εκατ. ευρώ ανέρχονται όμως οι οφειλές της εταιρίας σε Εργαζομένους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο και Προμηθευτές.

Πιο αναλυτικά οι οφειλές προς τους περίπου 12.500 εργαζομένους της εταιρίας ανέρχονται σε 4,289 εκατ. ευρώ, ενώ σε 51,477 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς το ΙΚΑ και 288.066 ευρώ οι οφειλές προς τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιπλέον σε 49,073 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρίας προς το Δημόσιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται ωστόσο στις οφειλές προς τους περίπου 3.000 προμηθευτές της εταιρίας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας ανέρχονται σε 827,912 εκατ. ευρώ.
 

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ανακοίνωση για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε η “Μαρινόπουλος ΑΕ” σημειώνοντας ότι με την απόφαση διασφαλίζεται το μέλλον της εταιρείας, διατηρούνται οι θέσεις και ρυθμίζονται οι οφειλές προς τους προμηθευτές.

Αναλυτικά η Μαρινόπουλος ΑΕ αναφέρει: 

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση”.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται πως νωρίτερα, εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές είχαν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα. Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.

Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως ανέφεραν,  με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημοσίου κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος. Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.

Πάντως δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει «πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης».

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια