Απόκοσμες εικόνες από την Κρήτη. Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τον ουρανό του νησιού. Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

news247:
Η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει για τα καλά το νησί και ο ουρανός έχει… κοκκινίσει. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι απαραίτητα τα φώτα ομίχλης αφού η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους οδηγούς.

Οι εικόνες παραπέμπουν σε έρημο. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους περισσότερους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι! Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για εκείνους-ες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Οι Πνευμονολόγοι μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η σκόνη για την Υγεία.

Εικόνα από το Ηράκλειο Κρήτης

Τι υποστηρίζει ο Μανώλης Λέκκας

Για ένα πολύ «σοβαρό περιστατικό μεταφοράς αφρικανικής σκόνης», έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, μιλώντας στο Cretalive.
Όπως είπε, «προέρχεται από ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και μεταφέρθηκε από τα δυτικά πάνω από την Κρήτη, φέρνοντας σκόνη μαζί με θερμή αέρια μάζα. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί βόρεια από την Κρήτη και θα συγκρουστεί με κατεψυγμένες αέριες μάζες που θα φέρουν βροχές και χιόνια στην Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας στην Κρήτη τη σκόνη και τη θερμή μάζα».

Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήδη έχει σταματήσει η τροφοδότηση του φαινομένου, ενώ τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν να υποχωρούν οι νοτιάδες δίνοντας στους ανέμους δυτικό ρεύμα. Από αύριο θα υπάρξει υποχώρηση της σκόνης, με την κατάσταση να βελτιώνεται σε σχέση με σήμερα.

 

Φωτογραφίες από την Ιεράπετρα Κρήτης:

 

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων ενημερώνει το κοινό για την Αφρικανική σκόνη και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία  όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους  των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο  βλαβερά.  Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm)  τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως  τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.
Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες. Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι,  οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος είναι δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:
πάσχουν  από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ, οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι.
Να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους όπου τα κλιματιστικά να έχουν σωστά συντηρηθεί.
Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα)
Να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο  ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν  συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.

Πηγή: radiolasithi, cretapost

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια