Αυτά είναι τα 5 πιο μυστηριώδη νησιά σε όλο τον κόσμο. Τοπία ακατοίκητα, νησιά που εξαφανίστηκαν και λειτούργησαν ως φυλακές

Αυτά είναι τα 5 πιο μυστηριώδη νησιά σε όλο τον κόσμο. Τοπία ακατοίκητα, νησιά που εξαφανίστηκαν και λειτούργησαν ως φυλακές

Όλοι λατρεύουν το μυστήριο και το υποσυνείδητο αίσθημα κινδύνου που τα γεννούν εγκαταλελειμμένα μέρη. Τι συμβαίνει όμως όταν εγκαταλελειμμένα μέρη τυγχάνει να είναι ολόκληρα νησιά χωρίς ίχνος ανθρώπινης ζωής πάνω τους.

Κάθε μία από τις μυστηριώδεις νήσους της παρακάτω λίστας συνοδεύεται από μία μοναδική ιστορία που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην περιοχή.

Το νησί Hashima στην Ιαπωνία είχε 5.000 κατοίκους στην ακμή του, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν εξαντλήθηκε το κοίτασμα άνθρακα τη δεκαετία του 1970.

Ο ιαπωνικός κολοσσός της Mitsubishi μετέτρεψε το πλούσιο σε άνθρακα νησί Hashima σε μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη πόλη, γεμάτη από συγκροτήματα διαμερισμάτων, εστιατόρια και σχολεία, ώστε να φιλοξενήσει την αναπτυσσόμενη κοινότητα εξόρυξης του νησιού. Όταν όμως το απόθεμα άνθρακα του νησιού τελείωσε, η Μitsubishi αποχώρησε. Το νησί που είναι πλέον ακατοίκητο για περισσότερα από 40 χρόνια, άνοιξε εκ νέου πρόσφατα, για να φιλοξενήσει τους τουρίστες που λατρεύουν τα ερείπια που παρουσιάστηκαν στην ταινία του 2012 James Bond: Skyfall.

Το νησί Holland στο Μέριλαντ των ΗΠΑ απλώς εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, λόγω διάβρωσης.

Το μήκους πέντε μιλίων νησί που φιλοξενούσε εκατοντάδες ναυτικούς και αγρότες εξαφανίστηκε στη θάλασσα. Έως το 1922, ένας συνδυασμός συρρίκνωσης και σοβαρών πλημμύρων οδήγησε όλους τους κατοίκους του νησιού να απομακρυνθούν. Από τότε το νησί συνέχισε αργά-αργά να βυθίζεται στο νερό. Το 2010 και το τελευταίο σπίτι στο νησί κατακλύστηκε από την άνοδο της παλίρροιας και κατέρρευσε στον κόλπο.

Tο νησί Ross στο νότιο Αndaman της Ινδίας λειτουργούσε ως βρετανική φυλακή για πολλά χρόνια και ήταν γνωστό ως το “Παρίσι της Ανατολής”.

Στο πέρασμα των ετών, o έλεγχος του νησιού Ross πέρασε από τα χέρια αρκετών χωρών μέχρι να εγκαταλειφθεί τελικά. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, οι Βρετανοί αξιωματικοί το μετέτρεψαν σε φυλακή. Οι Βρετανοί έφτιαξαν εκεί χορευτικές αίθουσες, αρτοποιεία, πισίνες και κήπους μέχρι και το 1941, οπότε ο σεισμός και η εισβολή των ιαπωνικών στρατευμάτων τους έδιωξαν από το νησί.

Το νησί Ross στη συνέχεια διεκδικούνταν από τους Ιάπωνες και τους Βρετανούς έως το 1979, όταν και παραδόθηκε στο Ινδικό Ναυτικό, το οποίο δημιούργησε εκεί μια μικρή βάση. Σήμερα το νησί είναι κατάφυτο από δέντρα και ρίζες, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα απομεινάρια των κτιρίων ή να επισκεφθούν μερικά από τα μικρά καταστήματα που έχουν γίνει για τους τουρίστες.

To Dry Tortugas στα νησιά Key West της Φλόριντας ήταν άλλοτε ένας ακμάζοντας ναυτικός δρόμος, αποτελώντας την είσοδο προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Πήρε το όνομά του από τον Ισπανό εξερευνητή και κατακτητή Juan Ponce de Leon στα 1513 και μετατράπηκε σε φρούριο κατά της πειρατείας, με σκοπό την προστασία της εισόδου του Κόλπου του Μεξικού. Παρόλο που το φρούριο δεν ήταν ποτέ πλήρως λειτουργικό, εκεί φυλακίστηκαν πολλοί λιποτάκτες του αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου. Το ναυτικό εγκατέλειψε τη βάση στα 1874. Ο αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ μετέτρεψε το φρούριο σε εθνικό μνημείο και το νησί σε εθνικό Δρυμό.

Η Ατόλη της Παλμύρας έξω από τη Χαβάη αποτέλεσε το σκηνικό για μια διπλή δολοφονία

Αγοράστηκε από μια πλούσια οικογένεια το 1922 και χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Έγινε το τελευταίο ιδιόκτητο αμερικανικό έδαφος το 1959 όταν η Χαβάη έγινε κράτος, αλλά φιλοξένησε πολύ λίγους ανθρώπους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρα από τους επιστήμονες που έμεναν εκεί για ερευνητικούς σκοπούς. Πλέον αποτελεί ιδιοκτησία μια ΜΚΟ για την προστασία της φύσης.

Ωστόσο, λόγω των πολυάριθμων ναυαγίων και μιας διπλής δολοφονίας η Παλμύρα απέκτησε τη φήμη πως είναι καταραμένη.

Reader

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Σε αυτό τον βράχο βρήκε καταφύγιο ο βασιλιάς της Λιβύης και οι πενήντα κόρες του, που ονομάστηκαν Δαναϊδες. Πως έγινε το ισχυρότερο φρούριο στο Αιγαίο μετά το κάστρο της Ρόδου (βίντεο drone).

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.