Σε μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια τεχνολογικά κι οικονομικά δεδομένα, προχώρησαν Ιάπωνες επιστήμονες στο απομονωμένο νησάκι Minamitori στο μέσον του Ειρηνικού ωκεανού.

Το νησί που δεν έχει μόνιμους κατοίκους και διοικητικά ανήκει στην Ιαπωνία, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σε εξαιρετικά σπάνια ορυκτά μέταλλα, που μπορούν να αλλάξουν για πάντα τον χάρτη σχετικά με την διαθεσιμότητα και το κόστος διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών. Η μελέτη  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και σύμφωνα με αυτή στο νησί υπάρχουν 16 εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων.
Τα συγκεκριμένα ορυκτά αποτελούν την βέλτιστη πρώτη ύλη για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων και πολικών συστημάτων, ενώ η διαθέσιμη ποσότητα  είναι υπεραρκετή ώστε να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες για πολλούς αιώνες.

Τα ορυκτά αυτά (ύττριο, δυσπρόσιο, ευρώπιο και τέρβιο) βρίσκονται εξαιρετικά σπάνια στην επιφάνεια του πλανήτη και πάντα σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, ενώ μπορούν να αποτελέσουν την ώθηση που χρειάζεται η ιαπωνική οικονομία ώστε να εξαλείψει την αναγκαιότητα εισαγωγών αντίστοιχων ορυκτών από την Κίνα, η οποία παραμένει κι ο μεγάλος ανταγωνιστής της στο συγκεκριμένο τομέα.

Το νησί βρίσκεται 1.850 χλμ. νοτιοανατολικά του Τόκιο. Αυτό που απασχολεί τους Ιάπωνες είναι ο τρόπος που θα καταφέρουν να εξορύξουν τον «θησαυρό» αλλά και τον τρόπο πώλησης των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά.

Ενδεικτικά, υπάρχει αρκετό ύττριο για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για 780 χρόνια, δυσπρόσιο για 730 χρόνια, ευρώπιο για 620 χρόνια και τέρβιο για 420 χρόνια.

Πληροφορίες από gazzetta plus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here