Αυτός είναι ο λόγος που κιτρίνισε όλη η Μακεδονία. Ποιο είναι το εντυπωσιακό κίτρινο λουλούδι που παράγει από μέλι μέχρι βιοντίζελ (βίντεο drone)

Αυτός είναι ο λόγος που κιτρίνισε όλη η Μακεδονία. Ποιο είναι το εντυπωσιακό κίτρινο λουλούδι που παράγει από μέλι μέχρι βιοντίζελ (βίντεο drone)
Διασχίζοντας τους δρόμους της ανατολικής Μακεδονίας, το βλέμμα μαγνητίζεται από ατέλειωτες κίτρινες εκτάσεις που απλώνονται και από τις δυο πλευρές, δημιουργώντας ένα ιδανικό καρέ που αποτυπώνει την ομορφιά και την απόλυτη συμμετρία της φύσης.

Πρόκειται για σπαρμένες εκτάσεις ελαιοκράμβης που τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αξιολογηθεί ως ενεργειακό λόγω της υψηλής σύστασής του σε λάδι και στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το περισσότερο διαδεδομένο είδος είναι το B. rapa που παρουσιάζει εξάπλωση από τη Βόρεια Ευρώπη έως την Κίνα και την Κορέα.

Από μέλι μέχρι βιοντίζελ

Το βιοντίζελ είναι “πράσινο καύσιμο” και συμβάλλει  στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας μειώσεις προστίμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε σε μείγμα με ντίζελ σε πετρελαιοκινητήρες.

Μετά την εξαγωγή του λαδιού τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίττα), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (10-45%) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Το λάδι που εξάγεται από την ελαιοκράμβη χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ως συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια.

Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Η βέλτιστη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι στους 10  έως 20 βαθμούς, αντίστοιχα. Η ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 0, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το φυτό διακόπτει την ανάπτυξή του και επιβιώνει μέχρι και στους -15 βαθμούς.

Θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Προσελκύει τις μέλισσες και την βοηθά στην παραγωγή μελιού. Ωστόσο μελέτες έχουν αποδείξει ότι μετά το καλαμπόκι πρόκειται για το δεύτερο γενετικά τροποποιημένο φυτό, ενώ έχει δοκιμαστεί πειραματικά περισσότερο από κάθε άλλο τουλάχιστον στο είδος του. Θεωρείται ακόμα πιθανό με την εξάπλωση της καλλιέργειας του να προσελκύσει ακόμα και τις φαρμακοβιομηχανίες για την εκμετάλλευση του καρπού.

Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Danos, πάνω από  εκτάσεις ελαιοκράμβης στην περιοχή Σφελινού Σερρών. Μια πραγματικά μαγευτική εικόνα:

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η βραχονησίδα με τη θαλάσσια σπηλιά που θυμίζει πισίνα. Εκεί φύεται η «Σεμπρεβίβα», το λουλούδι της αιώνιας αγάπης και βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες και τα γεράκια … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu