Αυτός είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας. Η περιοχή πήρε το όνομα της από την εργατικότητα των κατοίκων. Αποτελεί ιδανικό πεδίο για παγοαναρρίχηση (βίντεο drone)

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας. Η περιοχή πήρε το όνομα της από την εργατικότητα των κατοίκων. Αποτελεί ιδανικό πεδίο για παγοαναρρίχηση (βίντεο drone)
Ένα καθηλωτικό τοπίο, που θυμίζει τις Άλπεις. Έλατα αγκαλιάζουν τις πλαγιές και ανάμεσα στις κορυφές εμφανίζονται οι δυο καταρράκτες. Η περιοχή ονομάζεται Μελισσουργοί και αποτελούσαν έως το 2010 ξεχωριστή κοινότητα που καταλάμβανε ένα ορεινό τμήμα στο βορειότερο σημείο, στις πλαγιές των Τζουμέρκων.

Η ονομασία του χωριού Μελισσουργοί – Μελισσουργιώτης έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους σε μεγάλη ενέργεια, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας και απομυζά από κάθε άνθος το νέκταρ και το άρωμα και με ειδικές επεξεργασίες βγάζει το μέλι.

Οι δυο παράλληλοι καταρράκτες ανήκουν στο νομό Άρτας. Ο ένας ονομάζεται “νερουλάς” γιατί δεν παγώνει ποτέ. Είναι μόνιμα τρεχούμενος, όλες τις εποχές του χρόνου. Ο άλλος είναι επιφανειακός, γεμίζει από το λιώσιμο των πάγων και τους θερινούς μήνες είναι στεγνός.

Το σημείο όπου πέφτει το νερό ονομάζεται Κεφαλόβρυσο. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί ότι ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Ξεπερνάει τα 300 μέτρα.

Τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας των βοριάδων και της έλλειψης ήλιου στο σημείο, γίνεται ιδανικό πεδίο παγοαναρρίχησης. Οι αναρριχητές όταν ανοίξουν μια διαδρομή για πρώτη φορά μπορούν και να βαφτίσουν το σημείο. Έτσι, το 2000 οι καταρράκτες Πραμάντων ονομάστηκαν “New Generation”. Ήταν και η πιο γνωστή προσπάθεια, αφού το 1993 Γιαννιώτες παγοαναρριχητές επιχείρησαν την ανάβαση αλλά δεν έγινε ευρέως γνωστό.

Η πρόσβαση στον καταρράκτη γίνεται από το μονοπάτι που περνάει από το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων. Με πεζοπορία φτάνει περίπου τη μια ώρα η διαδρομή. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1260 μέτρων και λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει 26 κρεβάτια, οργανωμένη κουζίνα, θέρμανση και ζεστό νερό. Επίσης υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος μέσα στα έλατα.

Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου από το epirustravel:

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μπάμπη Τριανταφύλλου, υπεύθυνο του Ορειβατικού Καταφυγίου Πραμάντων για τις πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο παραμυθένιος ποταμός που διαρρέει φαράγγια, χαράδρες και 55 γεφύρια. Υπήρξε ο μυθικός αδερφός του Πηνειού και του Αχελώου και πηγάζει από την Πίνδο (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu