Δείτε τα επίπεδα ραδιενέργειας που δέχτηκε η Ελλάδα από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ. Πως παρουσίασε ο Κώστας Χούντας στην ΕΡΤ την είδηση του πυρηνικού εφιάλτη πριν από 30 χρόνια (βίντεο)

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης που στοίχισε τη ζωή σε 31 εργάτες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν για πάντα τα σπίτια τους. Στη Ουκρανία σειρήνες ήχησαν ακριβώς την ίδια στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη. Συγγενείς των θυμάτων παρέστησαν σε επιμνημόσυνες δεήσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατέθεσε στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Σαν σήμερα το 1986 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Κώστας Χούντας μετέφερε στο ελληνικό κοινό την είδηση του τραγικού πυρηνικού ολοκαυτώματος.

 

Πως εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια στην Ευρώπη

Ο χάρτης που εξέδωσε το Ινστιτούτο Προστασίας Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας,(IRSN) δείχνει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, πώς εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια πάνω από την Ευρώπη. Ο χάρτης καταγράφει την ραδιενέργεια από την 26η Απριλίου 1986 – ημέρα της έκρηξης – μέχρι και την 9η Μαΐου του ιδίου έτους, δηλαδή για δύο εβδομάδες.
Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται το σύννεφο που έχει μικρή ποσότητα ραδιενέργειας. Όσο το χρώμα αλλάζει και γίνεται σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί, σκούρο πορτοκαλί και κόκκινο, τόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξάνονται.

Την 3η Μαϊου η Ελλάδα από το ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ήταν καλυμμένη, αλλάζει και το χρώμα γίνεται πορτοκαλί. Δυο μέρες μετά ο εφιάλτης χτυπά την πόρτα μας. Από το Τσερνομπίλ μια κατακόκκινη μάζα ραδιενέργειας μεταφέρεται από τον άνεμο και απλώνεται πάνω από την Ελλάδα. Βουλγαρία και Τουρκία στον χάρτη εμφανίζονται και εκείνες κατακόκκινες.

 3 Μαΐου η Ελλάδα από το ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ήταν καλυμμένη, αλλάζει και το χρώμα γίνεται πορτοκαλί. Δυο μέρες μετά ο εφιάλτης χτυπά την πόρτα μας. Από το Τσερνομπίλ μια κατακόκκινη μάζα ραδιενέργειας μεταφέρεται από τον άνεμο και απλώνεται πάνω από την Ελλάδα. Βουλγαρία και Τουρκία στον χάρτη εμφανίζονται και εκείνες κατακόκκινες. 7 Μαΐου, το πορτοκαλίχρώμα επιστρέφει και την επόμενη μέρα σταδιακά το νέφος φεύγει.

Δείτε τα επίπεδα ραδιενέργειας που δέχτηκε η Ελλάδα από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ.

Μέσα σε δύο ημέρες η πόλη Πριπιάτ της Ουκρανίας μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα.

Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι αρνούνταν κατηγορηματικά να αφήσουν τα σπίτια τους.  Τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα με αρρώστους ή τραυματίες της έκρηξης. Στους πυροσβέστες και τους τεχνικούς που είχαν μολυνθεί ακαριαία από την ακτινοβολία και τη ραδιενέργεια, οι γιατροί έδιναν μετρημένες 10-14 μέρες ζωή, διάστημα το οποίο επιβεβαιωνόταν με μαθηματική ακρίβεια.

Οι συνέπειες τους ατυχήματος υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Διάφορες μορφές καρκίνου, και ιδιαίτερα της λευχαιμίας και του θυρεοειδούς  κάνουν την εμφάνισή τους.

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια