Ελαφονήσι. Δείτε από ψηλά την κορυφαία παραλία με τη ροζ άμμο. Η άγνωστη ιστορία που κρύβει η μαρμάρινη πλάκα στο ψηλότερο σημείο του νησιού (drone)

Ελαφονήσι. Δείτε από ψηλά την κορυφαία παραλία με τη ροζ άμμο. Η άγνωστη ιστορία που κρύβει η μαρμάρινη πλάκα στο ψηλότερο σημείο του νησιού (drone)
Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων και πρόκειται για μια εξωτική τοποθεσία με γαλαζοπράσινα νερά και ροζ άμμο.

Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η ομορφιά του είναι απαράμιλλη.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι και το κάνει μέρος εξωτικό, είναι οι μικρές νησίδες με την πολύ ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία, η λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται και τα τιρκουάζ αβαθή νερά.

Είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενη περιοχή Natura. Ένας από τους λόγους που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές είναι ότι στο Ελαφονήσι γεννούν οι χελώνες Caretta-Caretta.

Θυμίζει εξωτικό νησί, καθώς περιβάλλεται από τιρκουάζ αβαθή νερά, ενώ η πανέμορφη αμμουδιά του έχει χρώμα ροζ σε κάποια σημεία.

Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura

Στο υψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει μία μαρμάρινη πλάκα, η οποία τιμά την μνήμη ενός τραγικού συμβάντος.

H σφαγή των αμάχων στο Ελαφονήσι

Το Πάσχα του 1824 στο Ελαφονήσι σφαγιάστηκαν εκατοντάδες άμαχοι από τους Τούρκους. Περίπου 600 άμαχοι, μαζί με γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους κατέφυγαν στο Ελαφονήσι προκειμένου γλιτώσουν από τις προελαύνουσες  Οθωμανικές δυνάμεις. Θεώρησαν ότι εκεί θα ήταν ασφαλείς, καθώς οι Τούρκοι δεν θα γνώριζαν ότι η στενή λωρίδα θάλασσας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο Ελαφονήσι και στη στεριά ήταν αβαθής. Για να τους προστατεύσουν 40 οπλοφόροι ταμπουρώθηκαν στους βράχους της παραλίας. Όλοι τους περίμεναν πλοίο που θα τους μετέφερε στα αγγλοκρατούμενα τότε Ιόνια νησιά. Οι Τούρκοι έφτασαν στην ξηρά απέναντι από το Ελαφονήσι.

Σύμφωνα με μία εκδοχή ένα από τα άλογά τους μπήκε στη θάλασσα και καθώς τα νερά ήταν πολύ ρηχά έφτασε στο Ελαφονήσι ενώ σύμφωνα με μία άλλη το μυστικό πρόσβασης προδόθηκε στους Τούρκους από έναν βοσκό που λεγόταν Καμπέρης. Οι πολυπληθείς δυνάμεις του Ιμπραήμ έφτασαν ως το νησάκι, στις 24 Απριλίου του 1824, ανήμερα του Πάσχα.

Η μάχη που έδωσαν οι λιγοστοί υπερασπιστές του νησιού ήταν σκληρή και κρίθηκε από την τεράστια υπεροχή των εχθρών και την υπεροπλία τους, οι οποίοι γρήγορα έγιναν κύριοι του μικρού νησιού. Παρά τη γενναία αντίσταση των μαχητών οι Τούρκοι επικράτησαν. Επιδόθηκαν με μανία στη σφαγή εκατοντάδων γυναικόπεδων. Μόνο 5-6 απ’ όσους βρίσκονταν πάνω στο νησί κατάφεραν να γλιτώσουν.

Στη μνήμη των θυμάτων έχει στηθεί στήθηκε πέτρινο μνημείο, όπου σε μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται:

”ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ 1824. ΗΡΩΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 40 ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΘΥΣΙΑ 600 ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΜΟΥ η ΧΑΡΑΥΓΗ ΡΟΔΙΖΕΙ”

Δείτε την εντυπωσιακή πτήση πάνω από το Ελαφονήσι Χανιών από το συνεργάτη μας Νίκο Σαράντο

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε ακόμα για το άλλο Ελαφονήσι: Το μικρό πειρατικό νησί με τις εξωτικές παραλίες και την αρχαιότερη «βυθισμένη» πόλη, 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.