Επιχείρηση “Mountain Fury”. Η πιο φονική μάχη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Αμερική, Βρετανία και Καναδάς εκτόπισαν με υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές τους Ταλιμπάν

Επιχείρηση “Mountain Fury”. Η πιο φονική μάχη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Αμερική, Βρετανία και Καναδάς εκτόπισαν με υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές τους Ταλιμπάν
Η επιχείρηση “Mountain Fury” ήταν η πιο φονική μάχη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που σταθεροποίησε την παρουσία τους στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν.

Μετά την κατάληψη της επαρχίας Πατζουαγί από τον καναδικό στρατό, αλλά και της στρατηγικής πόλης Κανταχάρ από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν έργα υποδομής για την ανοικοδόμηση του ανατολικού Αφγανιστάν. Υποδομές για την παιδεία, την υγεία και τις μεταφορές, ήταν απαραίτητες για τη νέα εποχή μετά τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν όμως δεν είχαν παραδώσει τα όπλα. Ξεκίνησαν επιθέσεις αυτοκτονίας, έστηναν ενέδρες και έκαναν σύντομες επιθετικές ενέργειες, με σκοπό τη διακοπή των έργων. Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ δεν είχαν άλλη επιλογή. Αποφάσισαν την εκκαθάριση του ανατολικού τμήματος, από τους Ταλιμπάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε τις επιχειρήσεις στα σύνορα Αφγανιστάν –Πακιστάν.

Ωστόσο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, σκότωσαν περίπου 150 αμάχους προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Παράλληλα οι Ταλιμπάν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες σκοτώντας αρκετούς στρατιώτες της International Security Assistane Force.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, τέσσερις καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Πατζουαγί.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν για 5 μέρες και επεκτάθηκαν στην επαρχία Χελμάν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 μαχητές των Ταλιμπάν.

Τους επόμενους δύο μήνες το μέτωπο σταθεροποιήθηκε.

Η επιχείρηση “Mountain Fury” ήταν η πιο φονική μάχη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η νίκη του διεθνή συνασπισμού πέτυχε την κατάληψη των ανατολικών περιοχών του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Wikimediamtx Commons

Η τελική βρετανική επίθεση

Τον Δεκέμβριο του 2006, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την τελική επίθεση σε όλο το ανατολικό Αφγανιστάν.

Όμως οι βρετανοί στρατιώτες καθηλώθηκαν από την αντίσταση των Ταλιμπάν και κόλλησαν στον ποταμό Χελμάντ. Οι Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν με σφοδρότητα.

Ο βρετανικός στρατός ζήτησε αεροπορική υποστήριξη, καθώς οι δυνάμεις του είχαν σημαντικές απώλειες.

Με την υποστήριξη ελικοπτέρων “Απάτσι”, βομβαρδιστικών και άλλων μαχητικών αεροπλάνων, που έριχναν βόμβες όλο το απόγευμα, η βρετανική γραμμή άμυνας γύρω και πέρα από τον ποταμό σταθεροποιήθηκε.

Οι Ταλιμπάν δεν κάμφθηκαν. Δημιουργούσαν χαρακώματα και τάφρους για να πλησιάσουν τα βρετανικά στρατεύματα.

Στις 19 Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κατάφεραν ένα τρομερό πλήγμα στους Ταλιμπάν.

Σε αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χελμάντ σκοτώθηκε ο Mullah Akhtar Mohammad Osmani.

Ήταν ο ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό πεντάγωνο χαρακτήρισε τον Οσμανί ως ιδεολογικό αρχηγό των Ταλιμπάν, με στενές σχέσεις με τον αρχηγό της Αλκάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Μάλιστα, είχε διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην καταστροφή χριστιανικών κειμηλίων, στην πόλη Μπαμιγιάν. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον θάνατό του.

Τις επόμενες μέρες οι Βρετανοί συνέχισαν τις επιχειρήσεις στον Νότο και απέκτησαν τον έλεγχο της επαρχίας στις 15 Ιανουαρίου 2007.

Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης “Mountain Fury” είναι μια από τις πιο νικηφόρες σελίδες της ιστορία της ISAF (International Security Assistane Force) και του ΝΑΤΟ και το πιο σημαντικό είναι ότι εκκαθάρισαν την περιοχή από τους Ταλιμπάν που κυβερνούσαν τυρρανικά τον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο αμερικάνος πολίτης που στα 16 του έγινε μουσουλμάνος. Στα 20 πολέμησε με τους Ταλιμπάν, συνελήφθη, βασανίσθηκε και καταδικάστηκε 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu