«Επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσφυγόπουλων» στην Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση του Harvard. Εκδίδονται για να ξεπληρώσουν τους διακινητές

Huffingtonpost.gr

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την προστασία των παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρατηρείται μια «επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα».

Σσυγκεκριμένα, πολλά από τα παιδιά από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και καταλήγουν απομονωμένα στην Ελλάδα, αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους στους διακινητές τους για να αποπληρώσουν το χρέος τους.

«Αυτό το κατεπείγον πρόβλημα δεν γίνεται να αγνοηθεί. Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι, την στιγμή που προσφυγόπουλα κακοποιούνται και αναγκάζονται να πωλούν τα κορμιά τους μέρα μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να επιβιώσουν», γράφει η δρ Βασιλεία Διγιδίκη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση τιμή για την συνεύρεση με ένα παιδί είναι στα 15 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θύματα εκμετάλλευσης πέφτουν νεαρά αγόρια από το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν και τα παιδιά από την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι πελάτες είναι συνήθως άνδρες άνω των 35 ετών, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Οι διακινητές συνήθως χρεώνουν υπέρογκα ποσά για τις μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα και εάν εκδίδονται. Πολλές φορές, τα θύματα εθίζονται στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν ακόμα περισσότερα χρέη.

Ο Guardian, επικαλούμενος στοιχεία από ελληνικές οργανώσεις προστασία παιδιών, αναφέρει πως το 2016 καταγράφηκαν 5.174 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτή είναι και η πληθυσμιακή ομάδα που είναι πιθανότερη να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια