Δευτέρα, 1 Οκτώβριος 2018
Αρχική Uncategorized

Εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και ΕΝΦΙΑ. Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις περικοπές στις συντάξεις

Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 83η ΔΕΘ τονίζοντας ότι θα προχωρήσουμε μπροστά για μια χώρα που μας αξίζει τώρα που βγήκαμε επιτέλους από τα μνημόνια.

Στόχος όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι κενή περιεχομένου, αλλά να μπορέσει αφενός να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω το κοινωνικό κράτος και να ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με παράλληλη ενίσχυση του κόσμου της εργασίας.

«Με την υπερκάλυψη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τους τρεις πυλώνες που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες για την μεταμνημονιακή περίοδο». Οι τρεις αυτοί πυλώνες, δηλαδή η δίκαιη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και η ενίσχυση της εργασίας, καθιστούν ακόμη πιο ευκρινείς τις διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται, αφού βαθαίνουν τις διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας, την πλήρη αποσάρθρωση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ασφάλισης και την ανάπτυξη μονάχα υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Κατώτατος μισθός

«Στον δικό μας ορίζοντα η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Αλλά η προϋπόθεσή της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σήμερα, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. Και δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση».

Όπως τόνισε, πρώτη μεταρρύθμιση θα αποτελέσει «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Ενώ δεύτερη μεταρρύθμιση θα αποτελέσει «η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει στο εξής χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ένας από τους βασικούς πυλώνες της μεταμνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η «Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.  Διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας. Τη γενιά της κρίσης που χτυπήθηκε με βαναυσότητα την περίοδο των μνημονίων. Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014.

Ειδικότερα, πως τόνισε ο κ. Τσίπρας:

•    Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών
•    και 5.500 νέων επιστημόνων  σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.
•    Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα».

Μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% έως και 50% για  χαμηλές περιουσίες μέχρι το τέλος του έτους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μέχρι τέλος του έτους θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1 Ιανουαρίου του 2019 η πρώτη και από τον Ιανουάριου του 2020 η δεύτερη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, δεσμεύτηκε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών έως και 35% από 1/1/19, τονίζοντας πως η φορολογία των επιχειρήσεων θα μειωθεί από 29% σε 25%, σε βάθος τετραετίας.

«Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα ληφθεί «πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους».

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Θα δείξουμε στους εταίρους πως δεν χρειάζονται οι περικοπές στις συντάξεις

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστια μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στην 83η ΔΕΘ, σημειώνοντας πως οι εταίροι-δανειστές ήδη διαφαίνεται πως αποδέχονται τα στοιχεία και τις προβλέψεις για επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου»

Όπως είπε, «αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019».

«Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

reader

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here