Φόνοι και εξαφανίσεις δεκάδων κοριτσιών στον Καναδά. Τα περισσότερα θύματα ήταν Ιθαγενείς. Σε όλη τη χώρα πάνω από 4000 τα θύματα, τις τελευταίες δεκαετίες

Φόνοι και εξαφανίσεις δεκάδων κοριτσιών στον Καναδά. Τα περισσότερα θύματα ήταν Ιθαγενείς. Σε όλη τη χώρα πάνω από 4000 τα θύματα, τις τελευταίες δεκαετίες
Είναι γνωστή ως η “Λεωφόρος των Δακρύων”. Και αυτό γιατί το μυστήριο πίσω από τον ανεξήγητο θάνατο και την εξαφάνιση δεκάδων νέων κοριτσιών στην εθνική οδό “Yellowhead Highway 16” στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, έχει προκαλέσει συγκίνηση παγκοσμίως.
Οι μέχρι τώρα θεωρίες

Κάποιες εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Άλλες βρέθηκαν νεκρές κατά μήκος της λεωφόρου, μέρες μετά την εξαφάνισή τους. Ανάμεσά τους και πολλές ανήλικες.

Ο επίσημος καταγεγραμμένος αριθμός των θυμάτων από την αστυνομία είναι 18 κοπέλες.

Η αστυνομία όμως, είχε περιορίσει τις έρευνές της στα γεγονότα που είχαν γίνει στο διάστημα από 1969 έως το 2006 και σε γυναίκες που είτε είχαν κάνει ωτοστόπ είτε είχαν εμπλακεί σε άλλες επικίνδυνες για εκείνες δραστηριότητες, όπως η πορνεία.

Ο κόσμος μιλάει για τουλάχιστον 43 κοπέλες, κυρίως Αβορίγινες (του Καναδά), οι οποίες βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου όταν τις είδαν για τελευταία φορά. Οι περισσότερες υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και ατιμώρητες, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων προσπαθούν ακόμη και μετά από δεκαετίες να βρουν δικαίωση για τις απώλειές τους.

Σε ένα σημείο του δρόμου έχει τοποθετηθεί μια τεράστια κίτρινη πινακίδα που αποτρέπει τις κοπέλες να κάνουν ωτοστόπ γιατί όπως λέει “ο δολοφόνος παραμονεύει”. Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx commons

Η “Λεωφόρος των Δακρύων” εκτείνεται σε μήκος 724 χιλιομέτρων. Διασχίζει πυκνά δάση της καναδικής επαρχίας, περνάει μέσα από χωριά και καταυλισμούς ιθαγενών και καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έτσι, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι οι κοπέλες ήταν θύματα του άγριου τοπίου και ότι χάθηκαν μέσα στο πυκνό δάσος.

Άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν κατά συρροήν δολοφόνοι που παραμονεύουν στον αυτοκινητόδρομο για να βρουν το επόμενό τους θύμα.

Όσο δε βρίσκεται η αλήθεια, τόσο αυξάνονται τα υποθετικά σενάρια.

Τουλάχιστον οι δέκα από τις δεκαοχτώ τεκμηριωμένες υποθέσεις, αφορούν στην εξαφάνιση ή τη δολοφονία ιθαγενών κοριτσιών.

Ακόμη και σήμερα, πολλές κοπέλες από τις κοινότητες των ιθαγενών κάνουν ωτοστόπ για να μετακινηθούν, καθώς δεν έχουν χρήματα και μέχρι το 2017 δεν υπήρχαν συγκοινωνίες. Αυτό τις καθιστούσε πιο εύκολους στόχους.

Σε ένα σημείο του δρόμου έχει τοποθετηθεί μια τεράστια κίτρινη πινακίδα που αποτρέπει τις κοπέλες να κάνουν ωτοστόπ, γιατί όπως λέει “ο δολοφόνος παραμονεύει”.

Οι ελάχιστες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν 

H 16χρονη Κόλιν Μακ Μίλεν Πηγή φωτογραφίας: Canadian Encyclopedia

Από τις 43 υποθέσεις, μόνο οι πέντε έχουν εξιχνιαστεί και αφορούν θύματα κατά συρροήν δολοφόνων.

Το 1974, η 16χρονη Κόλιν Μακ Μίλεν έφυγε από το σπίτι στην επαρχία Λακ Λα Χάτσε στη Βρετανική Κολομβία για να επισκεφτεί μια φίλη της. Η κοπέλα βγήκε στη λεωφόρο για να κάνει ωτοστόπ και από τότε εξαφανίστηκε. Ένα μήνα αργότερα βρέθηκε νεκρή. Για χρόνια η υπόθεσή της θεωρούνταν ένα μυστήριο. Ύποπτος δεν υπήρχε.

Το 2012, σχεδόν 40 χρόνια από την εξαφάνισή της, οι αρχές κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις στην οικογένειά της.

Ένοχος θεωρήθηκε ο Μπόμπι Τζακ Φάουλερ, καθώς βρέθηκε DNA του πάνω στην κοπέλα. Οι αρχές τον θεωρούν επίσης ύποπτο για τη δολοφονία της 19χρονης Γκέιλ Γουέις και της Παμελα Ντάρλινγκτον το 1973.

Ο Μπόμπι Τζακ Φάουλερ πέθανε όμως, το 2006 από καρκίνο στους πνεύμονες στη φυλακή του Όρεγκον, χωρίς να δικαστεί για αυτές τις υποθέσεις. Είχε καταδικαστεί για απαγωγή, βιασμό και απόπειρα βιασμού άλλων γυναικών στο Όρεγκον.

Τον Νοέμβριο του 2010, ένας αστυνομικός παρατήρησε ένα βαν να μπαίνει στην Λεωφόρο 27 από έναν απομονωμένο δρόμο της Βρετανικής Κολομβίας. Επιτάχυνε συνεχώς και ο αστυνομικός το θεώρησε ύποπτο. Έτσι, έκανε νόημα στον οδηγό να κάνει στην άκρη για τυπικό έλεγχο.

Ο αστυνομικός και ο συνεργάτης του αντίκρισαν τον Καναδό Κόντι Λετζέμποκοφ, ο οποίος είχε αίματα στο πρόσωπο και στα πόδια του. Μέσα στο βαν βρήκαν ένα εργαλείο γεμάτο αίματα, αλλά και ένα γυναικείο πορτοφόλι, το οποίο περιείχε μια κάρτα που έγραφε το όνομα Λόρεν Λέσλι.

Όταν τον ρώτησαν τι είχε συμβεί, εκείνος απάντησε ότι είχε δεχτεί επίθεση από εξαγριωμένο ελάφι.

Ο Λετζέμποκοφ συνελήφθη, ενώ ειδικοί ακολούθησαν τα ίχνη του και εντόπισαν το πτώμα της 15χρονης Λόρεν Λέσλι.

Μετά τη σύλληψή του, ο Λετζέμποκοφ βρέθηκε ένοχος για τον θάνατο ακόμη τριών γυναικών. Η Λέσλι όμως, ήταν η μικρότερη και το όνομά της συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα θύματα της “Λεωφόρου των Δακρύων”.

Ο Λετζέμποκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2014.

H 16χρονη Κόλιν Μακ Μίλεν. Πηγή φωτογραφίας: Canadian Encyclopedia

Το μικρότερο θύμα της Λεωφόρου των Δακρύων ήταν η 16χρονη Κόλιν Μακ Μίλεν.

Εξαφανίστηκε το 1978, ενώ έκανε ποδήλατο στην περιοχή Μέριτ της Βρετανικής Κολομβίας. Τα απομεινάρια του σώματός της βρέθηκαν το 1996. Ο ένοχος όμως, αγνοούνταν για χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο 67χρονος Γκάρι Τέιλορ Χάντλεν κατηγορήθηκε για τον θάνατο της Τζακ, αλλά και της 11χρονης Κάθριν Μαίρη Χέρμπερτ, που δεν σχετιζόταν με τη Λεωφόρο των Δακρύων.

Η αστυνομία τον θεωρούσε ύποπτο για χρόνια, αλλά δεν είχε επαρκή στοιχεία για να τον ενοχοποιήσει. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάλυση του DNA του απέδειξε ότι αυτός είχε δολοφονήσει τα δύο κορίτσια.

Το 2015 απορρίφθηκε η αίτησή του για πληρωμή εγγύησης και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε δημοσίευση με περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την υπόθεσή του.

Το πολιτικό σκάνδαλο 

Τον Οκτώβριο του 2015 βγήκε στη δημοσιότητα μια έκθεση 65 σελίδων από την Επίτροπο Πληροφόρησης και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Βρετανικής Κολομβίας, Ελίζαμπεθ Ντένχαμ, η οποία ανέφερε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέγραφαν από το σύστημα τα email που σχετίζονταν με την “Λεωφόρο των Δακρύων”.

Η Ντένχαμ ανέφερε ότι έμαθε για το σκάνδαλο από τον πρώην βοηθό του Υπουργού Μεταφορών, Τοντ Στόουν, ο οποίος της αποκάλυψε ότι ο βοηθός υπουργού Τζωρτζ Γκρέτες, είχε διατάξει την τριπλή διαγραφή των αρχείων, από τους φακέλους, τον υπολογιστή, αλλά και από το σύστημα επαναφοράς διαγραμμένων αρχείων.

Ο Γκρέτες αρνήθηκε τις κατηγορίες και παραιτήθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Οργανώσεις για την προστασία των αυτοχθόνων γυναικών μίλησαν για την αδιαφορία ανωτέρων αξιωματούχων που θεωρούν τις υποθέσεις τους “άνευ σημασίας”.

Η “λεωφόρος των δακρύων” Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx commons

Οι Αβορίγινες (του Καναδά) στο στόχαστρο  

Οι υποθέσεις της Λεωφόρου των Δακρύων εκφράζουν μόνο ένα μέρος από τον τεράστιο αριθμό ιθαγενών γυναικών που εξαφανίζονται ή δολοφονούνται σε ολόκληρο τον Καναδά.

Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής αστυνομίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 περιστατικά, ενώ έρευνα της Ένωσης Ιθαγενών Γυναικών Καναδά (NWAC) υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 4.000 θύματα.

Οι αυτόχθονες γυναίκες είναι πέντε φορές πιο πιθανό να βιαστούν ή να δολοφονηθούν, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα στον Καναδά.

Αποτελούν το 16% των γυναικών που δολοφονούνται στον Καναδά.

Οι οικογένειες των θυμάτων καταγγέλλουν ότι η αστυνομία κρατά ρατσιστική στάση απέναντί τους και δεν βοηθάει όσο πρέπει για την επίλυση των υποθέσεων τους.

Η υπουργός Ιθαγενικών Υποθέσεων του Καναδά, Καρολίν Μπένετ, είχε αναφέρει ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν τους θανάτους των Αβοριγινών ως “αναπότρεπτους, λες και οι ζωές τους αξίζουν λιγότερο”.

“Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η άνιση εφαρμογή της δικαιοσύνης”, είχε δηλώσει.

Οι περισσότερες κοινότητες ιθαγενών ζουν μέσα στη φτώχεια, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ πολλοί  δεν έχουν καν πόσιμο νερό για να πιουν.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ιθαγενών, αλλά και θα κάνει εκτενέστερη έρευνα για τις υποθέσεις εξαφάνισης και δολοφονίας των γυναικών.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών είχε περιγράψει τα μέτρα που είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την προστασία των Αβοριγίνων ως “ανεπαρκή” και πως η έλλειψη έρευνας για τις δολοφονίες παραβιάζει σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσο περνούν τα χρόνια, οι πιθανότητες να λυθεί το μυστήριο πίσω από τις δεκάδες υποθέσεις μειώνονται. Η “Λεωφόρος των Δακρύων” από αυτοκινητόδρομος μετατράπηκε στον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Canadian Encyclopedia

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Οι «Ιππότες της Μαίρης Φάγκαν». Η ρατσιστική οργάνωση που απήγαγε από την φυλακή έναν εβραίο και τον κρέμασε για να εκδικηθεί την δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu