Η Σοράγια ήταν μια πανέμορφη γυναίκα η οποία στα 19 της χρόνια παντρεύτηκε τον Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλεβί, μετά από προξενιό. Ο λαός, που ζούσε στα όρια της φτώχιας, «κατανάλωσε» το βασιλικό παραμύθι σαν σενάριο τηλεοπτικής σαπουνόπερας.

Ειδικά όταν η Σοράγια κλήθηκε να διαιωνίσει τη δυναστεία χωρίς αποτέλεσμα. Οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να μείνει έγκυος έγιναν διεθνές θέμα και συγκίνησαν ακόμα και τις Ελληνίδες οι οποίες προσέτρεξαν στο πλευρό της με κάθε τρόπο.

Η συμπαράσταση των Ελληνίδων

Υπήρξαν γυναίκες, που όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής, έστελναν «μυστικές» συνταγές, ακόμα και δέματα με σερνικοβότανο, που θα τη βοηθούσαν να τεκνοποιήσει.
Το «μαγικό» βότανο ήταν δοκιμασμένο στην Ελλάδα και οι γυναίκες πίστευαν στις ιδιότητές του. Για να φτάσει το σερνικοβότανο σώο και αβλαβές στη Σοράγια, το τύλιγαν σε νάιλον σακουλάκια και το έκλειναν ερμητικά μέσα σε φακέλους. Για να είναι σίγουρες ότι η πριγκίπισσα θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται, τις έγραφαν και διάφορες επεξηγήσεις. Της έλεγαν ότι είναι ένα φυτό που φυτρώνει στην ελληνική γη και πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για να κάνει παιδί και μάλιστα αγόρι.
Κάποιες, αγνοώντας ότι η Σοράγια δεν είναι χριστιανή, τη συμβούλευαν να επισκεφτεί ακόμα και τον Άγιο Εφραίμ για να τη βοηθήσει.
Όσο κι αν όλα αυτά φαντάζουν γραφικά, η απόγνωση της Σοράγια ήταν τέτοια που ήταν πρόθυμη να ακολουθήσει όλες τις προτεινόμενες λύσεις. Λέγεται μάλισταότι το ζευγάρι στην προσπάθεια του να τεκνοποιήσει, κατέφυγε ακόμα και σε μάγους.

SORAYA_STEIROTHTA_EIKONES web

Δυστυχώς, ούτε οι επιστημονικές, ούτε οι πρακτικές μέθοδοι βοήθησαν τη Σοράγια.
Τότε, άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες που ήθελαν υπαίτιο τον ίδιο το Σάχη για την έλλειψη διαδόχου.
Αυτό δεν μπορούσε να περάσει έτσι. Ο Σάχης έπρεπε να αποκαταστήσει τη φήμη του και να αποκτήσει και τον γιο ο οποίος θα κρατούσε την οικογένειά του στην εξουσία.

soragiaΗ θλιμμένη πριγκίπισσα

Μετά από εφτά χρόνια γάμου, το ζευγάρι χώρισε και η αυλή ανακοίνωσε ότι ο λόγος του διαζυγίου ήταν η έλλειψη διαδόχου.
Η Σοράγια πληγώθηκε πολύ. Από τότε λένε ότι ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της η θλίψη που της έδωσε και το προσωνύμιο με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Ήταν η θλιμμένη πριγκίπισσα.

 

Δείτε εδώ το γάμο του Σάχη με τη Φαράχ και την απόκτηση διαδόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σίσι. Η «καταραμένη» πριγκίπισσα της Αυστρίας. Παντρεύτηκε 16 ετών και υπέφερε από το πρωτόκολλο και την πεθερά, η οποία της στέρησε τα παιδιά της. Ο Έλληνας φοιτητής και η επίσκεψή της στο Τατόι και στην Κέρκυρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here