Γιατί η οικογένεια του Τσώρτσιλ φοβήθηκε ότι θα γίνει μουσουλμάνος. “Ουίνστον, φέρεσαι σαν Πασάς. Μην προσηλυτιστείς στο Ισλάμ”, τον παρακαλούσε η γυναίκα του αδελφού του

Γιατί η οικογένεια του Τσώρτσιλ φοβήθηκε ότι θα γίνει μουσουλμάνος. “Ουίνστον, φέρεσαι σαν Πασάς. Μην προσηλυτιστείς στο Ισλάμ”, τον παρακαλούσε η γυναίκα του αδελφού του

Το 1898 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό στο Σουδάν και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη θρησκεία του Ισλάμ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Cambridge, Γουόρεν Ντόκτερ, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βρετανίας γοητεύτηκε τόσο από τη θρησκεία, που η οικογένειά του ανησύχησε ότι θα προσηλυτιζόταν.

Ο νεαρός Ουίνστον Τσώρτσιλ στην Ινδία

Ο νεαρός Ουίνστον Τσώρτσιλ στην Ινδία

Ο Ντόκτερ βάσισε τη θεωρία του σε επιστολές συγγενών του Τσώρτσιλ, που τον εκλιπαρούσαν να μην στραφεί προς τον ισλαμισμό.

Έγραφε χαρακτηριστικά η σύζυγός του αδελφού του, Γκουεντόλιν Μπέρτι: “Σε παρακαλώ πολύ, μην προσηλυτιστείς στο Ισλάμ.Έχω παρατηρήσει στη συμπεριφορά μια τάση προς τον οριενταλισμό. Φέρεσαι σαν Πασάς. Αν έρθεις σε επαφή με το Ισλάμ, ο προσηλυτισμός σου θα είναι πιο εύκολος απ’ ότι θα περίμενες. Είναι το αίμα σου, αν με καταλαβαίνεις. Σε παρακαλώ, πάλεψέ το”.

Οι παρατηρήσεις της Μπέρτι μπορεί μην ήταν τελείως αβάσιμες, καθώς ο Τσώρτσιλ είχε γράψει σε επιστολή του προς τη Λαίδη Λίτον:

“Θα σου φαίνομαι σαν Πασάς. Μακάρι να ήμουν”.

Μάλιστα συνήθιζε να ντύνεται με ανατολίτικα ρούχα, όταν συναντιόταν με τον στενό του φίλο Γουίλφριντ Μπλαντ, ποιητή και υποστηρικτή του Ισλάμ.

Τον Οκτώβριο του 1940, ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε να χτίσει ένα τζαμί στο κέντρο του Λονδίνου και κατάφερε να συγκεντρώσει 100 χιλιάδες λίρες.

Δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του, αλλά συνέχισε να την υποστηρίζει σθεναρά, λέγοντας:

“Μας ευγνωμονούν πολλοί απ’ τους φίλους μας στις μουσουλμανικές χώρες σε όλο τον κόσμο”.

Το γράμμα του Τσώρτσιλ στη Λαίδη Λίντον, που την ενημερώνει ότι θα ήθελε να είναι πασάς.

Το γράμμα του Τσώρτσιλ στη Λαίδη Λίντον, που την ενημερώνει ότι θα ήθελε να είναι πασάς

Βέβαια δεν είχαν λόγο να ανησυχούν οι συγγενείς του.

Ο Τσώρτσιλ δεν σκόπευε ποτέ να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και στο βιβλίο του, “Ο Ποτάμιος Πόλεμος”, δεν εκφράστηκε με θαυμασμό προς τη θρησκεία:

“Τι φοβερές κατάρες έριξε ο Μωαμεθανισμός στους πιστούς του”, έγραψε, “Εκτός από τη φανατική μανία, υπάρχει μία τρομαχτική, μοιρολατρική απάθεια. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε πολλές χώρες. Σπατάλες, ακατάσταστο σύστημα καλλιέργειας, αργοκίνητο εμπόριο και αβέβαιη προσωπική ιδιοκτησία ακολουθούν όλους τους πιστούς του Προφήτη.

Το γεγονός ότι σύμφωνα με τον μωαμεθανικό νόμο κάθε γυναίκα ανήκει σε έναν άντρα ως ιδιοκτησία είτε ως παιδί είτε ως σύζυγος είτε ως ερωμένη, καθυστερεί την κατάργηση της δουλείας μέχρι η πίστη του Ισλάμ να πάψει να ασκεί τέτοια εξουσία στους ανθρώπους.”

Ο Τσώρτσιλ σημείωνε με νόημα:

“Οι Μουσουλμάνοι έχουν εξαιρετικά ταλέντα, αλλά η επιρροή της θρησκείας παραλύει την κοινωνική εξέλιξη”.

Στο βιβλίο του με τίτλο “Winston Churchill and the Islamic World: Orientalism, Empire and Diplomacy in the Middle East”, ο Ντόκτερ υποστηρίζει ότι ο Τσώρτσιλ αναφερόταν σε συντηρητικές, φανατισμένες ομάδες που γνώρισε στην Αφρική, αλλά αντιμετώπιζε με ρομαντισμό την ανατολή, όπως ήταν άλλωστε και η μόδα στη Βικτωριανή Αγγλία:

“Οι απόψεις του για τους μουσουλμάνους και την κουλτούρα τους είναι ένα παράδοξο και πολύπλοκο μίγμα ιμπεριαλιστικών αντιλήψεων, οριενταλιστικών φαντασιώσεων και θαυμασμού και κατανόησης που είχε αποκτήσει από τις εμπειρίες του στο στρατό.

Στο τέλος δημιουργήθηκε μία άποψη που είναι αποκλειστικά και χαρακτηριστικά τσωρτσιλική”.

Πηγή Telegraph

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: “Η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη ώστε πρέπει να οχυρώνεται πάντα από ψέματα”. Η περίφημη ρήση του Τσόρτσιλ για τον πόλεμο ενέπνευσε την «Επιχείρηση Καρτερία» που παραπλάνησε τον Χίτλερ πριν από την απόβαση στη Νορμανδία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu