Γνωρίζετε ότι η Αθήνα έχει κινητή δανειστική βιβλιοθήκη που περνάει στις γειτονιές; Τα προσφυγόπουλα το έμαθαν και συγκινούν με την αγάπη τους για μάθηση. Οι καθημερινές στάσεις της βιβλιοθήκης

Γνωρίζετε ότι η Αθήνα έχει κινητή δανειστική βιβλιοθήκη που περνάει στις γειτονιές; Τα προσφυγόπουλα το έμαθαν και συγκινούν με την αγάπη τους για μάθηση. Οι καθημερινές στάσεις της βιβλιοθήκης
Η κινητή βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, που “στεγάζεται” σε ένα φορτηγό, ταξιδεύει στη Λαμπρινή. Σε μία στάση της συναντά δύο μικρά κορίτσια από τη Συρία. Μιλούν σπαστά ελληνικά αλλά καταφέρνουν να συνεννοηθούν με τις βιβλιοθηκονόμους.

Το πρώτο πράγμα που ζητούν είναι ένα χαρτί και μπογιές για να ζωγραφίσουν. Σε μία από τις ζωγραφιές τους, που πλέον κοσμούν τους τοίχους της κινητής βιβλιοθήκης, δείχνουν έναν άγγελο.

“Η μαμά μας είναι άγγελος”, λένε. Η μητέρα τους έχει πεθάνει. “Δεν τα κατάφερε”.

Ήρθαν από τη Συρία με τα πόδια μόνο με τον πατέρα τους.

Του ζητούν να πάρουν μαζί τους βιβλία. Είναι ενθουσιασμένες μέσα στο φορτηγό με τα χρωματιστά βιβλία.

Ο πατέρας τους δεν γνωρίζει ελληνικά, ούτε αγγλικά. Η συνεννόηση γίνεται στα αραβικά που τύχαινε να γνωρίζει η κα Καργάκου, η οποία εξυπηρετεί τους δημότες που φθάνουν στην κινητή βιβλιοθήκη.

Προσπαθεί να του εξηγήσει ότι δεν χρειάζεται να δώσει χρήματα, αλλά οι μικρές μπορούν να δανειστούν όποια βιβλία θέλουν και να τα πάρουν μαζί τους. Το ταξίδι της βιβλιοθήκης τελειώνει και τα κορίτσια φεύγουν χαμογελαστά με δύο βιβλία η καθεμία στο χέρι. Επέλεξαν τα “Χρώματα της Ίριδας” και έδωσαν ραντεβού με την κα Πίττα, την έφορο βιβλιοθηκών, σε δύο εβδομάδες για να επιστρέψουν τα βιβλία τους.

Η κινητή βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων έχει ξεκινήσει να κάνει βόλτες από τον Ιούνιο. Κάθε μέρα το φορτηγό ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας και σταθμεύει σε ένα διαφορετικό σημείο. Εκεί περιμένει τους Αθηναίους να περιπλανηθούν και να δανειστούν από μια συλλογή 3000 χιλιάδων βιβλίων. Στις βιβλιοδιαδρομές πρωταγωνιστούν ο Μένης Κουμανταρέας, ο Ηλίας Βενέζης, ο Τζον Νέσμπο και ο Τζέφρι Ευγενίδης, οι οποίοι περιπλανώνται στα Πετράλωνα, στη Λαμπρινή, το Γουδή, την πλατεία Κουμουνδούρου, τον Άγιο Παντελεήμονα και το Μεταξουργείο.

Με μια απλή εγγραφή και με την επίδειξη της ταυτότητας γίνεται η εγγραφή και ο καθένας μπορεί να δανειστεί δύο βιβλία.

Η προθεσμία για την επιστροφή είναι 15. Ανά δύο εβδομάδες η τοποθεσία στάθμευσης επαναλαμβάνεται και έτσι οι Αθηναίοι μπορούν να βρουν την κινητή βιβλιοθήκη στο ίδιο σημείο.

Στόχος είναι να φθάσουν τα βιβλία σε όλες τις γειτονιές της πόλης και σε ανθρώπους που δε έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Η παιδική λογοτεχνία είναι μία από τις επιλογές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Γονείς με τα παιδιά τους καταφθάνουν στο “φορτηγό με τα χρωματιστά βιβλία”, όπως το αποκαλούν οι μικροί και περνούν ώρες στο μαγικό κόσμο των παιδικών παραμυθιών.

Τα παιδιά το διασκεδάζουν, νιώθουν σαν να ζουν μια περιπέτεια και συχνά αναζητούν “ποιος είναι ο οδηγός” του ταξιδιού τους.

Σε ένα ταξίδι της η κινητή βιβλιοθήκη συνάντησε έναν Νιγηριανό. Στο πρόσωπο του διακρίνονταν κοφτερές ουλές, ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στα αρχαία ελληνικά. Στη κουβέντα του με τις υπεύθυνες της βιβλιοθήκης χρησιμοποιούσε λέξεις, που κάθε φορά εξηγούσε την ετυμολογία τους. Τις άφησε άφωνες, ενώ λίγο πριν ολοκληρώσει το ταξίδι του, διατύπωσε μια απορία:”Γιατί ο κόσμος δε διαβάζει…”

Η κινητή βιβλιοθήκη ταξιδεύει στο πλαίσιο “Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου”. Πατήστε το λινκ για να μάθετε τις καθημερινές στάσεις της.

Μαριάννα Χιονά

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το χωριό που έχει ένα βιβλιοπωλείο ανά 16 κατοίκους και επενδύει στον πολιτιστικό τουρισμό. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται σχεδόν 50 χιλιάδες «βιβλιοφάγοι»!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu