H Ιταλική Κατοχή στη «Μηχανή του Χρόνου». Οι μαυραγορίτες και ο μεγάλος λιμός της Αθήνας. Πως επιχείρησαν να δημιουργήσουν κρατίδιο με ονομασία το “Πριγκηπάτο της Ηπείρου”. Νέα εκπομπή

H Ιταλική Κατοχή στη «Μηχανή του Χρόνου». Οι μαυραγορίτες και ο μεγάλος λιμός της Αθήνας. Πως επιχείρησαν να δημιουργήσουν κρατίδιο με ονομασία το “Πριγκηπάτο της Ηπείρου”. Νέα εκπομπή
Την Ιταλική Κατοχή στην Ελλάδα και τις προσπάθειες των Ιταλών να προσαρτήσουν ελληνικά εδάφη, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή σκιαγραφεί το προφίλ των Ιταλών κατακτητών και παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του αποκαλούμενου «Πριγκιπάτου της Πίνδου». Την προσπάθεια δηλαδή ανακήρυξης αυτόνομου βλάχικου κράτους από τον πράκτορα Ιταλών και Ρουμάνων, Αλκιβιάδη Διαμάντη. Η οργάνωση αυτή αναφέρεται ως Λεγεώνα των Βλάχων και λειτούργησε με τη στήριξη των Ιταλών. Η έρευνα φωτίζει τον ρόλο του στη Ήπειρο και τη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της Κατοχής και παρουσιάζει για πρώτη φορά, ποια ήταν η τύχη του μετά τη συνθηκολόγηση.

Ιστορικοί, ερευνητές, αλλά και μάρτυρες που έζησαν στην Κατοχή περιγράφουν το δράμα του λιμού της Αθήνας κατά την ιταλική κατοχή.

Στην πρωτεύουσα οι Ιταλοί επιδόθηκαν κυρίως σε απάτες, πλιάτσικο, αλλά και οικονομική αφαίμαξη του πληθυσμού, που οδήγησε στη μεγάλη πείνα του χειμώνα 1941-1942 και τη μαύρη αγορά. Μάρτυρες περιγράφουν πώς άρπαζαν τρόφιμα, ρούχα ακόμα και έπιπλα, μέσα από τα σπίτια.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τη δράση του Ιταλού διοικητή Τζελόζο και γιατί πήρε το προσωνύμιο «μαχαραγιάς του Ψυχικού». Την ίδια περίοδο τα Επτάνησα, θεωρούνταν ιταλική κτίση. Στόχος του Μουσολίνι ήταν να τα προσαρτήσει στα εδάφη του και γι’ αυτό, όπως εξηγούν ιστορικοί και ερευνητές, στο Ιόνιο ασκήθηκε σκληρή πολιτική «εξιταλισμού» του πληθυσμού.

Απαγορεύτηκε η ελληνική γλώσσα, στο δημόσιο διορίστηκαν Ιταλοί και στην αγορά κυκλοφόρησε η ιονική δραχμή, ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα που προκάλεσε χάος στην οικονομία.

Στην εκπομπή μιλούν: Περικλής Καπετανόπουλος- ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης- δημοσιογράφος, Βασιλική Λάζου- διδάκτωρ Ιστορίας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος- δάσκαλος, στην Κατοχή ήταν παιδί, Βασίλης Μανουσάκης- διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Νίκος Τζαφλέρης- ιστορικός, Ασπασία Κασιμάτη- στην Κατοχή ήταν παιδί, Κωνσταντίνος Λαγός- ιστορικός, Τάσος Κοντογιαννίδης- δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu