Η καταγγελία του Μίκη Θοδωράκη ότι “εγκληματικές παραλείψεις” των απεργών γιατρών έστειλαν στο θάνατο τον πατέρα του. Για σπίλωση έκαναν λόγο οι γιατροί

Η καταγγελία του Μίκη Θοδωράκη ότι “εγκληματικές παραλείψεις” των απεργών γιατρών έστειλαν στο θάνατο τον πατέρα του. Για σπίλωση έκαναν λόγο οι γιατροί

Στις 14 Μαΐου 1977, ο Γιώργος Θεοδωράκης, πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη, αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.

Η οικογένεια αναρωτιόταν τι συνέβη, αφού η πορεία της υγείας του ήταν σταθερή και ελεγχόμενη, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν. Ωστόσο, την εβδομάδα που απεβίωσε ο Γιώργος Θεοδωράκης, τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου απεργούσε. Γι΄ αυτό τον λόγο η οικογένεια αμφισβήτησε τις συνθήκες νοσηλείας του με αποτέλεσμα να καταγγείλουν την απεργιακή επιτροπή στο τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο τον άνθρωπο τους.

Ο υφυπουργός Ι. Κεφαλογιάννης έδρασε άμεσα. Ανακοίνωσε ότι έστειλε στην εισαγγελία Αθηνών το πόρισμα της ανάκρισης που διενεργήθηκε από επιθεωρητή γιατρό του υπουργείου, τόσο για τις συνθήκες νοσηλείας όσο και για τα αίτια θανάτου του Γ. Θεοδωράκη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" από τις 18 Μαϊου 1977 με τις καταγγελίες του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον θάνατο του πατέρα του.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” από τις 18 Μαΐου 1977 με τις καταγγελίες του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον θάνατο του πατέρα του.

Το πόρισμα “κόλαφος”.

Ο γιατρός που συνέταξε το πόρισμα προς την εισαγγελία Αθηνών τόνισε ότι λόγω της απεργίας, δεν εφημέρευαν ούτε οι εσωτερικοί γιατροί της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο πατέρας του μουσικοσυνθέτη. Για την ακρίβεια, είχαν αντικατασταθεί από δύο γιατρούς άλλων κλινικών που δεν γνώριζαν όλα τα περιστατικά και τη σοβαρότητα με την οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν κάποια από αυτά.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η απεργία στάθηκε εμπόδιο στην θεραπεία του αποθανόντος λόγω ελλείψεων στον θεραπευτικό και ερευνητικό τομέα. Τέλος, ο επιθεωρητής ανέφερε ότι “οι προκύπτουσες συνθήκες βαραίνουν αποκλειστικά την απεργιακή επιτροπή η οποία δεν φρόντισε να πλαισιώσει ιατρικά το συγκεκριμένο τμήμα με αποτέλεσμα να τεθεί ζήτημα παρεμπόδισης του ιατρικού καθήκοντος”.

Η ποινική δίωξη από την εισαγγελία Αθηνών και η “βιομηχανία του ψεύδους”.

Η εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της διοίκησης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά ( Ε.Ι.Ν.Α.Π) για παράβαση του νόμου 330 του 1976, που ορίζει ότι η κήρυξη της απεργίας πρέπει να γνωστοποιείται αρμοδίως 8 ημέρες πριν γίνει.

Η απάντηση της Ε.Ι.Ν.Α.Π. στις βαρύτατες κατηγορίες ήταν άμεση και κάθε άλλο παρά απολογητική. Κατηγόρησε για σωρεία ψευδών ειδήσεων, τίτλων και δημοσιευμάτων από τον Τύπο, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσει η “βιομηχανία του ψεύδους”.

Δήλωσαν επίσης ότι θα κινήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να πάψουν τα μέτρα εκφοβισμού από τους διοικητικούς διευθυντές των νοσοκομείων “Αλεξάνδρα” και “Γενικό Κρατικό Αθηνών” για απολύσεις και δυσμενείς μεταθέσεις σε περίπτωση που δεν επέστρεφαν στις δουλειές τους, ενώ αποκάλυψαν ότι την πέμπτη κιόλας μέρα της απεργίας απέστειλαν εξώδικο στην επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.

Η απάντηση των γιατρών στις καταγγελίες του Μίκη Θεοδωράκη

Όσον αφορά τόσο στον θάνατο του Γεωργίου Θεοδωράκη, η ΕΙΝΑΠ κατηγόρησε το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ότι χρησιμοποίησε σκόπιμα τον θάνατο του πατέρα του μουσικοσυνθέτη, με μοναδικό σκοπό να σταματήσει η απεργία, διότι γνώριζαν πως μόνο με εισαγγελική παρέμβαση θα μπορούσαν να το καταφέρουν.

Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δέχτηκε λόγω του κύρους και της θέσης του να γίνει η γέφυρα που θα περνούσε από πάνω της ο αντισυνδικαλιστικός νόμος 330.Δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης από τις 19 Μαϊου.

Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δέχτηκε λόγω του κύρους και της θέσης του να γίνει η γέφυρα που θα περνούσε από πάνω της ο αντισυνδικαλιστικός νόμος 330. Δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης” από τις 19 Μαΐου 1977.

Σε ανακοίνωση της, η ένωση νοσοκομειακών γιατρών ξεκαθάρισε πως ο θάνατος του Γεωργίου Θεοδωράκη προήλθε λόγω εξασθενημένου οργανισμού, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια και δευτερευόντως λόγω ηλικίας (81 ετών). Επιβεβαίωσαν ότι ακόμα και αν το νοσοκομείο δεν ήταν υπό καθεστώς απεργίας, το μοιραίο γεγονός δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί και ότι από την πλευρά τους έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Με πληροφορίες από το αρχείο των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και Ριζοσπάστης

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γιατί ο Κάστρο έκλαψε όταν άκουσε τον Πέτρο Πανδή στο “Canto General”. Η φιλία του Φιντέλ με τον Μίκη προκάλεσε στρατιωτικό συναγερμό επειδή χτύπησε τις καμπάνες μιας εκκλησίας στην Αβάνα…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu