Η άλωση της Τριπολιτσάς σε ταινία μικρού μήκους. Γιατί ο Κολοκοτρώνης επέμενε να “χτυπήσει” το κέντρο των Οθωμανών και πώς απελευθερώθηκε η Τρίπολη

Η άλωση της Τριπολιτσάς σε ταινία μικρού μήκους. Γιατί ο Κολοκοτρώνης επέμενε να “χτυπήσει” το κέντρο των Οθωμανών και πώς απελευθερώθηκε η Τρίπολη
Από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης του 1821 και μετά την αναίμακτη κατάληψη της Καλαμάτας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πίστευε ότι πρώτα πρέπει να χτυπηθεί το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στον Μοριά, η Τριπολιτσά (σημερινή Τρίπολη).

Ο Γέρος του Μοριά προέβλεπε ότι άμα έπεφτε το κέντρο, τότε θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί ο Μοριάς και τα υπόλοιπα περιφερειακά κάστρα. Διαφορετικά, η Τριπολιτσά θα ήταν μία συνεχόμενη απειλή για τις απελευθερωμένες επαρχίες της Πελοποννήσου.

Η πρόταση του Κολοκοτρώνη δεν έγινε αρχικά αποδεκτή από τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς. Αρκετοί μάλιστα τον αντιμετώπισαν απαξιωτικά, τον χλεύασαν και τον ειρωνεύτηκαν.

Η σφαγή στην Τριπολιτσά

Ο Κολοκοτρώνης όμως επέμεινε και τελικά κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς ότι πρώτα θα έπρεπε να χτυπηθεί η Τριπολιτσά.

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς κράτησε πέντε μήνες. Όσο πέρναγε ο καιρός, ο κλοιός γύρω από την πόλη έσφιγγε διαρκώς με αποτέλεσμα οι αποθήκες των τροφίμων να έχουν αδειάσει, οι αρρώστιες να έχουν εξαπλωθεί και οι κάτοικοι να υποφέρουν. Αρχές του Σεπτέμβρη του 1821 όλα προμήνυαν την πτώση της Τριπολιτσάς.

Τελικά ένα τυχαίο γεγονός στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 επέτρεψε στους Έλληνες να απελευθερώσουν την Τρίπολη. Εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με ένα φύλακα, ο Μανώλης Δούνιας από την Κυνουρία, σκαρφάλωσε στα τείχη της πόλης με δύο συντρόφους του και μπήκε στην Τριπολιτσά. Εξουδετέρωσε τότε τον φύλακα και επέτρεψε στους Έλληνες να εισέλθουν στην πόλη.

Ακολούθησε μία άγρια σφαγή του πληθυσμού και οι μόνοι που γλύτωσαν ήταν οι Τουρκαλβανοί (μουσουλμάνοι Αλβανοί) που είχαν έρθει νωρίτερα σε συμφωνία με τον Κολοκοτρώνη.

Για τη σφαγή στην Τριπολιτσά ο Γέρος του Μοριά υπαγόρευσε στον Τερτσέτη στα απομνημονεύματα του «Το ασκέρι, όπου ήτον μέσα, το Ελληνικόν, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς. Ένας υδραίος έσφαξε ενενήντα. Έλληνες εσκοτώθηκαν εκατόν».

Στην ταινία ακούγεται ένα απόσπασμα από το συμφωνικό έργο του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Αττικού Ωδείου Τρίπολης, Γιώργου Κατραλή

Η “Άλωση της Τριπολιτσάς” έγινε ταινία

Στην ταινία μικρού μήκους με θέμα την «Άλωση της Τριπολιτσάς» βλέπουμε στην ουσία μία μουσική αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς. Στην ταινία ακούγεται ένα απόσπασμα από το συμφωνικό έργο του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Αττικού Ωδείου Τρίπολης, Γιώργου Κατραλή.

Το σενάριο της μουσικής είναι μυθοπλασία και είναι το ακόλουθο: Οι μαχητές της Τριπολιτσάς με επικεφαλής τον Πάνο Κολοκοτρώνη εισέρχονται στην πόλη από την πύλη των Καλαβρύτων με ζουρνάδες και νταούλια. Ακολουθούν τα πανηγύρια των Ελλήνων και συμβολικά η ανάσταση του γένους.

Η ταινία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, αποθεώνει τη φυλετική και εθνική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων του 1821, απαλύνει τις υπερβολές που έγιναν χωρίς να τις αποκρύπτει και δημιουργεί ιδεολογικό τοπίο για επαναπροσέγγιση ενός γεγονότος που αξίζει από την ίδια την Ιστορία μας, καλύτερης μεταχείρισης.

Οι συντελεστές της ταινίας είναι:

Η ΑΛΩΣΗ

Σκηνοθεσία – Απόδοση Σεναρίου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική – Σενάριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΑΛΗΣ

Παραγωγή

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ / ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ/ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΤΕΓΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ” ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ / ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ-ΤV Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ / ΑΤΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η πρώτη νίκη κατά των Τούρκων έγινε με την συνδρομή των γυναικών και αρχηγό την Αντιγόνη. Η Μάχη του Λάλα στην Ηλεία άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.