Η χειρότερη μέρα της ιστορίας καταγράφηκε σε πέτρα. Κομήτης χτύπησε τη Γη πριν 13.000 χρόνια και προκάλεσε «μίνι» εποχή των παγετώνων. Σύμφωνα με τα αρχαία ανάγλυφα, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και πολλά είδη ζώων εξαφανίστηκαν

HuffPostGreece:

Αρχαία σύμβολα που είχαν χαραχτεί σε τοίχο σε αρχαιολογικό χώρο στη σύγχρονη Τουρκία φέρονται να απεικονίζουν την ιστορία μιας συνάντησης του πλανήτη μας με έναν κομήτη, που προκάλεσε μια «μίνι» εποχή των παγετώνων πάνω από 13.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τα στοιχεία από τα ανάγλυφα, που είχαν γίνει σε μια στήλη γνωστή ως «Πέτρα του Γύπα», υποδεικνύουν πως μια «βροχή» από θραύσματα κομήτη χτύπησε τη Γη γύρω στο 11000 πΧ. Μία αναπαράσταση ενός αποκεφαλισμένου άνδρα θεωρείται ότι συμβολίζει την καταστροφή και τη μεγάλη απώλεια ζωών- ενώ εκτιμάται πως η «μίνι» εποχή των παγετώνων που ακολούθησε, διάρκειας 1.000 ετών είχε αποτέλεσμα, πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους, να εξαφανιστούν και πολλά είδη μεγάλων ζώων.

View image on Twitter
View image on Twitter
Το συγκεκριμένο γεγονός εκτιμάται ότι οφείλεται στη διάσπαση ενός γιγαντιαίου κομήτη στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα.

«Φαίνεται πως το Γκομπεκλί Τεπέ ήταν, μεταξύ άλλων, ένα παρατηρητήριο για την παρακολούθηση του νυχτερινού ουρανού» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Μάρτιν Σουΐτμαν, της Σχολής Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπως αναφέρει το New Scientist. «Μία από τις στήλες του φαίνεται πως ήταν μνημείο σε αυτό το τρομερό γεγονός- πιθανότατα τη χειρότερη ημέρα της ιστορίας από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων» πρόσθεσε.

View image on Twitter

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανάγλυφα αυτά φαίνεται πως παρέμειναν σημαντικά για τους κατοίκους της περιοχής για χιλιετίες, υποδεικνύοντας ένα γεγονός που είχε πολύ σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις, εκτιμούν οι επιστήμονες. Αρκετά από τα σύμβολα δείχνουν πως μακροπρόθεσμες αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης κατεγράφησαν από τους πρώτους εκείνους αστρονόμους, μέσω μιας πρώιμης μορφής γραφής.

Η ανακάλυψη αυτή επίσης υποστηρίζει τη θεωρία πως η Γη βιώνει περιόδους κατά τις οποίες οι πτώσεις κομήτη είναι πιο πιθανές, εξαιτίας της διασταύρωσης της τροχιάς του κομήτη με τροχιές θραυσμάτων κομητών.

 

ΠΗΓΗ: Huffingtopost.gr

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια