Η “εγκλωβισμένη” προσωπογραφία του Τσάρου Νικολάου Β’ μέσα σε πορτρέτο του Λένιν. Ανακαλύφθηκε τυχαία και είχε φόντο το Φρούριο της Αγίας Πετρούπολης

Η “εγκλωβισμένη” προσωπογραφία του Τσάρου Νικολάου Β’ μέσα σε πορτρέτο του Λένιν. Ανακαλύφθηκε τυχαία και είχε φόντο το Φρούριο της Αγίας Πετρούπολης

Πηγή : Αποδυόπτες 

Μια προσωπογραφία του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, του Νικόλαου Β΄ παρέμενε εγκλωβισμένη 90 χρόνια κάτω από το πορτρέτο του Λένιν η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία και έχει εκτεθεί στην Αγία Πετρούπολη από τα τέλη Νοεμβρίου 2016.

Ο πίνακας διαστάσεων 4×3 απεικονίζει τον Λένιν όρθιο, με φόντο το Φρούριο των Πέτρου και Παύλου της Αγίας Πετρούπολης.

Όλα αυτά τα χρόνια εκτίθονταν στην αίθουσα εκδηλώσεων ενός σχολείου στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Κατά την τσαρική εποχή στο κτίριο αυτό στεγαζόταν μια εμπορική σχολή.

Ο πίνακας παρέμεινε κρεμασμένος στο συγκεκριμένο σχολείο για περίπου ενενήντα χρόνια. Έτσι λοιπόν, τη δεκαετία του 1970 ο πίνακας παρουσίασε φθορά. Η αποκατάστασή του όμως άργησε να ξεκινήσει. Το 2013 ειδικοί συντηρητές της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Βιομηχανίας Στίγκλιτς της Αγίας Πετρούπολης δεν άργησαν να ανακαλύψουν τη «διπλή ταυτότητα» του έργου.

prosopografia-tou-tsarou-nikolaou-b-krummeni-kato-apo-portreto-tou-lenin

«Φαίνεται ότι ήλπιζε να ανακαλυφθεί ξανά κάποια μέρα το πορτρέτο του Νικόλαου Β», τόνισε η συντηρήτρια

 Το πορτρέτο του τσάρου φιλοτεχνήθηκε από τον Ιλιά Γκάλκιν το 1896 και εγκλωβίστηκε επί σχεδόν 90 χρόνια στην πίσω πλευρά του καμβά όπου εικονιζόταν άλλο πορτρέτο. Αυτό του Λένιν, που ζωγραφίστηκε το 1924 από τον Βλαντισλάβ Ισμαΐλοβιτς, εξήγησε η Τατιάνα Ποτσελούγεβα, επικεφαλής των συντηρητών που έχουν αναλάβει εδώ και τρία χρόνια την αποκατάσταση του.

Το πορτρέτο του τελευταίου τσάρου είχε καλυφθεί από ένα στρώμα υδατοδιαλυτού χρώματος. «Αιφνιδιαστήκαμε πραγματικά», σημειώνει η Ποτσελούγεβα.Ο Σοβιετικός ζωγράφος Ισμαΐλοβιτς (1872-1959) που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Λένιν προφανώς δεν ήθελε να καταστρέψει το έργο του Γκάλκιν και απλώς κάλυψε σκόπιμα το πρόσωπο του τσάρου. «Φαίνεται ότι ήλπιζε να ανακαλυφθεί ξανά κάποια μέρα το πορτρέτο του Νικόλαου Β», τόνισε η συντηρήτρια.

Διατηρώντας το πορτρέτο του τσάρου, έστω και «εγκλωβισμένο», ο Ισμαΐλοβιτς ρίσκαρε πολύ εκείνη την εποχή, είπε από την πλευρά του ο ασκών χρέη πρύτανη της Ακαδημίας Στίγκλιτς, ο Βασίλι Κιτσέτζι.

Πηγή:Apodyoptes

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu