O κάποτε απένταρος Ντέιβιντ Τραν, είναι σήμερα ο βασιλιάς της πικάντικης σάλτσας!

Πριν από 33 χρόνια, έφτασε στο Λος Άντζελες,  από το Βιετνάμ, απένταρος και άνεργος. Σε αναζήτηση της γεύσης, που να θυμίζει τη μητέρα πατρίδα, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη καυτερή σάλτσα, από πολτοποιημένες καυτερές πιπερίτσες, κόκκινες ή πορτοκάλι, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο, για να νοστιμίσει τη σούπα του, με νούντλς και μοσχάρι.  Ξεκίνησε λοιπόν μια μικρή ταπεινή επιχείρηση, παραγωγής της καυτής σάλτσας Σριράτσα (Sriracha hot sauce), όχι για να πλουτίσει αλλά για να δώσει νόστιμη σάλτσα στον λαό, εύκολα και φτηνά.

sriracha_hot_sauce (1)1111

Σήμερα η εταιρεία του, η Χάι Φονγκ (Huy Fong Foods), φιλοξενείται ως πρότυπο επιχειρήσεων στο Harvard Business Review, πουλά 20 εκατομμύρια μπουκάλια σάλτσα το χρόνο και έχει κέρδη 60 εκατομμύρια, χωρίς να ξοδεύει σεντ για διαφήμιση.
 Έχουν εκδοθεί άπειρα βιβλία μαγειρικής, με συνταγές βασισμένες στην περίφημη σάλτα-δυναμίτη, ενώ κυκλοφορούν στο εμπόριο «ψαγμένες» θήκες για κινητά,  και μπλουζάκια που απεικονίζουν το μπουκαλάκι με την τσίλι σος… του κουλ Ντέιβιντ Τραν. Αν ο ιδρυτής, της εταιρείας δεν ήταν τόσο αντισυμβατικός, σίγουρα θα έκανε σεμινάρια επιχειρηματικότητας και αυτοβελτίωσης, με μίνιμουμ εισιτήριο συμμετοχής τα 1.000 δολάρια!

H σάλτσα του έγινε «αρρώστια» και ενέπνευσε σχέδια για μπλουζάκια, καλλύματα κινητών ακόμη και σχέδιο γυναικείου παπουτσιού!

stil

kinhto

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής». Το βιβλίο μπέστ σέλερ όλων των εποχών που έγραψε ο Τσελεμεντές από τη Σίφνο. Έμαθε στις Ελληνίδες τη μπεσαμέλ και το πιροσκί… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here