1931. O αρχηγός της μαφίας, Τζο Μασέρια κείτεται νεκρός στο πάτωμα ενός εστιατορίου στο Μπρούκλιν. Στο χέρι του κρατάει τραπουλόχαρτο, άσο μπαστούνι.

Λίγα λεπτά πριν έπαιζε χαρτιά με τρεις φίλους του. Δύο καλοντυμένοι άντρες μπήκαν στο εστιατόριο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Τέσσερις σφαίρες βρήκαν τον Μασέρια στην πλάτη, μια στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατέληξε νεκρός στο πάτωμα.

Ο Μασέρια ήταν διαβόητος ιταλός γκάνκστερ και αρχηγός της οικογένειας των Γκενοβέζε, μια από τις πέντε πιο ισχυρές συμμορίες της Νέας Υόρκης.
Μεγάλωσε στη Σικελία και στα 17 του χρόνια μετανάστευσε με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη.
Εκείνη την εποχή, το οργανωμένο έγκλημα ανθούσε στην Αμερική.
Σύντομα ο Μασέρια ήρθε σε επαφή με τους ομοεθνείς του και εντάχθηκε στη μαφιόζικη συμμορία των Μορέλο.

Ο Μασέρια νεκρός στο εστιατόριο «Nuova»

Τη δεκαετία του ΄10 είχε καταφέρει να ανέλθει στην ιεραρχία και να ανταγωνίζεται με τον μαφιόζο Σαλβατόρε Ντ’Ακίλα για την εξουσία της Κόζα Νόστρα.
Το 1922 ο Ντ’Ακίλα αποπειράθηκε να τον σκοτώσει. Έστειλε δύο άντρες του να τον δολοφονήσουν έξω από το διαμέρισμά του.
Όταν ο Μασέρια βγήκε στην εξώπορτα του διαμερίσματός, τον πυροβόλησαν.
Αμέσως έτρεξε και μπήκε σε ένα κατάστημα με τους άντρες στο κατόπι του.
Καθώς τον κυνηγούσαν, έπεσαν πάνω σε μια συγκέντρωση εργατών με αποτέλεσμα οι δολοφόνοι να καθυστερήσουν και να πυροβολήσουν εναντίον του πλήθους.
Ο Μασέρια κατάφερε να τους ξεφύγει και κάλεσε την αστυνομία, η οποία τον βρήκε στην κρεβατοκάμαρά του σε κατάσταση σοκ.
Στο κεφάλι του φορούσε ακόμα το ψάθινο καπέλο του, το οποίο είχε δύο τρύπες από τις σφαίρες.
Από εκείνη την ημέρα και μετά, κέρδισε τον σεβασμό των υπολοίπων μαφιόζων, οι οποίοι τον αποκαλούσαν «τον άντρα που μπορεί να νικάει τις σφαίρες».

Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1886

Τότε, ο Μασέρια κανόνισε συνάντηση με τον Βαλέντι και τον Γκιζέπε Μορέλο, αφεντικά άλλων συμμοριών, προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι θα έκανε πίσω από τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Ο Βαλέντι πήγε στη συνάντηση, αλλά ο Μασέρια δεν εμφανίστηκε.
Έστειλε όμως τους άντρες του, οι οποίοι εκτέλεσαν τον Βαλέντι και με αυτό τον τρόπο έγινε το αφεντικό της οικογένειας Μορέλο.
Σύμβουλό του έχρισε τον Γκιζέπε Μορέλο, ο οποίος του παραχώρησε τη θέση, καθώς είχε μόλις αποφυλακιστεί και δεν ήθελε να τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας.
Όταν ο Τότο Ντ’ Αγκίλα, γνωστός ως το αφεντικό των αφεντικών, εκτελέστηκε από τους άντρες του Μορέλο, ο Μασέρια έγινε αρχηγός  όλων των συμμοριών της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, ήρθε σε διαμάχη με τον γκάνγκστερ Σαλβατόρε Μαρανζάνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις «επιχειρήσεις».
Τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας του αφαίρεσαν τον τίτλο του «αφεντικού» .
Παρά τις προσπάθειές τους να τους συμφιλιώσουν, ο Μαρανζάνο ήταν αμετακίνητος.
Στις 15 Απριλίου 1931 ο Μασέρια εκτελέστηκε σε ένα εστιατόριο όπου δειπνούσε.
Δύο εβδομάδες μετά, ο Μαρανζάνο χρίστηκε αρχηγός της Κόζα Νόστρα, αλλά είχε παρόμοιο τέλος καθώς εκτελέστηκε πέντε μήνες αργότερα από μέλη αντίπαλης συμμορίας.
Τον χαρακτήρα του Μασέρια ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Άντονι Κουίν στην ταινία του 1991, «Η αυτοκρατορία του εγκλήματος».

Διαβάστε επίσης: Ο αρχιμαφιόζος Προβεντσάνο ζούσε σε μια στάνη παρά τη μυθική περιουσία του και διηύθυνε την Κόζα Νόστρα με «pizzini» που έγραφε σε μια παλιά γραφομηχανή. Πώς κατάφερε να παραμείνει αόρατος για πάνω από 40 χρόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here