Πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας φρενάρει τη συζήτηση για κούρεμα του Ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μοσκοβισί.  Νωρίτερα στην Ευρωβουλή σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το ελληνικό χρέος.

Κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση ευχήθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναφέροντας ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας ενεργητικός, νέος πολιτικός. Προσκάλεσε τον Ν. Κοτζιά να επισκεφτεί τη Μόσχα

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη νότια Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», είπε ο Σαπέν.

Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης, ανέφερε ο Σαπέν, διευκρινίζοντας όμως πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους». «Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε.

Το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτό σε συνομιλίες για να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 12η Φεβρουαρίου.

Το ζητούμενο είναι «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα», ανέφερε ο Σαπέν.

Η Γαλλία —η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης— έχει και η ίδια αθετήσει επανειλημμένα προθεσμίες για την τιθάσευση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων εντός των ορίων που έχουν προσδιοριστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και καλεί εδώ και καιρό η έμφαση να μεταφερθεί στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.

Ο Γ. Βαρουφάκης «επιθυμούσε να έλθει να με συναντήσει, θα τον δω την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι ήδη είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Μοσκοβισί: Η διαγραφή χρέους δεν είναι λύση για την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι έτοιμοι για την έναρξη μιας συζήτησης με την Ελλάδα όσον αφορά το πρόβλημα του χρέους της, τόνισε ωστόσο πως δεν περιμένει να υπάρξει μια σύγκρουση με τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ακόμη, είπε ότι η διαγραφή χρέους δεν είναι λύση για την Ελλάδα και ότι οι δεσμεύσεις της Αθήνας για το χρέος πρέπει να τηρηθούν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι.

«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν οδεύουμε προς μια σύγκρουση… Η τήρηση των δεσμεύσεων οι οποίες έχουν αναληφθεί, ο σεβασμός της ψήφου των Ελλήνων—ανάμεσα σε αυτά τα δύο, πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Θα βρούμε λύση. Οφείλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας εν μέρει δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σε γαλλικά ΜΜΕ.

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μόσχα καλεί Αθήνα. Σύσφιξη σχέσεων και συγχαρητήρια στον Τσίπρα

Στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρθηκε απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσερχόμενος με καθυστέρηση στην καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των ξένων ανταποκριτών στη Μόσχα, λόγω έκτακτης συνεργασίας του στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θυμάμαι τη συνάντησή μου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας όταν βρισκόμουν εκεί πριν από ένα χρόνο και ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι ένας ενεργητικός, νέος πολιτικός. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και τον προσκάλεσε στη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, είχε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ακούμε τις νέες δηλώσεις, που γίνονται στην Αθήνα, τις ακούγαμε και στο παρελθόν και ποτέ δεν θέσαμε υπό αμφιβολία τις παλαιότατες, ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις μας με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η σημερινή αλλαγή της κυβέρνησης μάς επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας αυτές θα δυναμώσουν, θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική, εάν υπολογίσουμε τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού. Περιμένουν βέβαια την Ελλάδα όχι εύκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη, όμως θέλω επισήμως να πω ότι η Ρωσία πάντοτε τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας κι έτσι θα συνεχίσει».

 Ευρωκοινοβούλιο: Σφοδρή κόντρα Παπαδημούλη με τον γερμανό πρόεδρο του ΕΛΚ

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συζήτηση στην Ευρωβουλή επί του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ ο Γερμανός ευρωβουλευτής και  επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης καταλογίζοντάς της πρόθεση διαγραφής όλου του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και εφαρμογή πολιτικών που θα καταστρέψουν, όπως ανέφερε, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να συγκροτήσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για την ελλιπή συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση κ.ά.

«Σταματήστε την κινδυνολογία και διαστρέβλωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Κατανοώ τη πικρία σας για την ήττα του κ. Σαμαρά, αλλά οφείλετε να σέβεστε τη Δημοκρατία»

papadimoulis_strasbourgΣτις αιτιάσεις Βέμπερ απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν την Κυριακή κατά της εφαρμογής καταστροφικών πολιτικών μονομερούς λιτότητας, αλλά και κατά της άνισης κατανομής των βαρών. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος προς τον κ. Βέμπερ του είπε ότι κατανοεί την πικρία του επειδή έχασε ο φίλος του Αντώνης Σαμαράς, ταυτοχρόνως όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν τον ακολούθησαν στην αντιπαράθεσή του με την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, απαλλάσσοντας έτσι και την Ευρώπη από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στον ίδιο τόνο απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης και στον ευρωσκεπτικιστή Γερμανό ευρωβουλευτή Μπερντ Λούκε λέγοντας του ότι η απάντηση στην οικονομική κρίση δεν είναι οι επιστροφές στα εθνικά νομίσματα που ευαγγελίζεται, κάτι που θα ήταν άλλωστε καταστροφικό για όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Πηγή: news247 και in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here