Η ιστορία του πασχαλινού λαγού. Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι είναι ο Αη Βασίλης του Πάσχα. Γιατί οι Αυστραλοί το αντικατέστησαν με τη μαρσιποφόρο Μπίλμπι

Η ιστορία του πασχαλινού λαγού. Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι είναι ο Αη Βασίλης του Πάσχα. Γιατί οι Αυστραλοί το αντικατέστησαν με τη μαρσιποφόρο Μπίλμπι
Πηγή: 24 Γράμματα
Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μείγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι μια απαραίτητη παρουσία των εορταστικών ημερών και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή της.

Τόσο το αυγό όσο τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας από τους αρχαίους χρόνους. Η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης μετά από ένα μακρύ σκληρό χειμώνα σε κτηνοτροφικές και γεωργικές κοινότητες, σηματοδοτείται από τη γέννηση. Το αυγό του Πάσχα.

Οι μετανάστες μετέφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές παραδόσεις από τα πάτρια εδάφη τους.

Ο λαγός με τα δώρα!

Από ιστορίες ολλανδών μεταναστών προέρχεται και το πασχαλινό λαγουδάκι ή “πάσχαλινος λαγός”. Σε αντιπαραβολή με τα Χριστούγεννα, ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει τα δώρα του Πάσχα και τα πασχαλινά αυγά στα παιδιά. Μέχρι σήμερα, ορισμένα παιδιά αφήνουν ένα καρότο για τον λαγό του Πάσχα.

Στην Αυστραλία, η εισαγωγή των κουνελιών – μη αυτόχθονα είδη – σχεδόν οδήγησε σε μια οικολογική καταστροφή της χλωρίδας της περιοχής. Οι Αυστραλοί έχουν προσπαθεί να αντικαταστήσουν το πασχαλινό λαγουδάκι με εγχώρια είδη, τη γνωστή ως μαρσιποφόρο Μπίλμπι (Bilby).

Το ζωάκι που αντικατέστησε τον λαγό στην Αυστραλία

Μια άλλη ιστορία αποδίδει τον λαγό του Πάσχα σε “αρχαίο” ειδωλολατρικό θρύλο. Σύμφωνα με αυτό το “μύθο”, η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα. Για να το βοηθήσει να επιβιώσει από το κρύο το μετέτρεψε σε ένα κουνέλι . Όμως, η μετατροπή ήταν ελλιπής,γιατί το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά.

Για να ευχαριστήσει τη θεά που το έσωσε, το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στη θεά. Δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτόν το μύθο πριν από το 1900, επομένως είναι αμφίβολο ότι αυτό συνιστά οποιουδήποτε είδους ιστορία της αρχαίας παράδοσης.

Πιθανόν, αποτελεί ένα θρύλο που πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά, όπως συμβαίνει άλλωστε με αρκετές παραδόσεις η μήτρα των οποίων έχει χαθεί στο μακρινό παρελθόν.

Διαβάστε: Ποια είναι τα τραγούδια της Πασχαλιάς που χορεύονται στο πασχαλινό γλέντι της Κυριακής; Η παράδοση ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι των χωριών μετά την εκκλησία συγκεντρώνονταν στο χοροστάσι για να γλεντήσουν (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.