Η ιστορική κωμόπολη που πολιόρκησε με μανία ο Αλή πασάς. Δεν κατάφερε να την κατακτήσει αλλά την αγόρασε για 150.000 λίρες

Η ιστορική κωμόπολη που πολιόρκησε με μανία ο Αλή πασάς. Δεν κατάφερε να την κατακτήσει αλλά την αγόρασε για 150.000 λίρες
Στην αρχαιότητα αποτελούσε το λιμάνι της Ηπείρου με την ονομασία Ελαία και γνώρισε οικονομική και πολιτιστική ευημερία. Σήμερα αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου και πολλοί την χαρακτηρίζουν ως την «ηπειρωτική Ριβιέρα».

Ο λόγος για την Πάργα, την παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο ακρωτήρι Άκτιο στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού της Πρέβεζας.

Η  Πάργα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα στις παρυφές του ενετικού κάστρου. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, είχε πολλούς κατακτητές.

Μέχρι και το 1797, ήταν φρούριο αλλά και εμπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο.

Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και τέλος οι Άγγλοι που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Το ποσόν της εξαγοράς της Πάργας ήταν 150.000 λίρες που συγκέντρωσε ο Αλή Πασάς με εράνους που διενήργησε στο πασαλίκι του.

DSCF6370

Ο Αλή πασάς πολιορκούσε για πολύ καιρό την Πάργα αλλά δεν είχε καταφέρει να την κατακτήσει.

Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κατασκευάσει ένα κάστρο στην Ανθούσα, ένα χωριό λίγο έξω από την Πάργα, σε ύψωμα για να συντονίζει την πολιορκία και να ελέγχει την πόλη.

Το κάστρο του Αλή Πάσα σώζεται σε καλή κατάσταση και ο επισκέπτης μπορεί να δει τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριταποθήκη και τα δωμάτια του Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια.

Μετά την πώληση της Πάργας στους Τούρκους περίπου 4.000 Παργινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να γίνουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα.

Πριν φύγουν έσκαψαν τους πατρώους τάφους και συναθροίζοντας τα οστά των προγόνων τους, τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη “βεβηλωθούν από τους αλλόθρησκους”. Μετά την πυρά, πήραν την τέφρα μαζί τους.

Επίσης μαζί τους πήραν σε σάκους χώμα της πατρώας γης.

Ο ξεριζωμός των Παργινών αποτέλεσε μελανή σελίδα στην ιστορία τους και ο θρήνος αποτυπώθηκε σε πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών της εποχής και σε τοπικά δημοτικά τραγούδια.

Το 1913 η Πάργα έγινε ελληνική και πολλοί Παργινοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την απελευθέρωση, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913.

parga7

Το Κάστρο της Πάργας χτίστηκε για πρώτη φορά από τους Νορμανδούς τον 14ο αιώνα αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος με 200 πλοία είχε κουρσέψει όλες τις ενετικές κτήσεις σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Οι Ενετοί ξανάχτισαν το κάστρο και του έδωσαν την οριστική του μορφή το 1572.

Αυτό σώζεται μέχρι και σήμερα με τις προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς όταν αγόρασε την Πάργα, με πιο χαρακτηριστική την κατασκευή ενός χαμάμ.

Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα “ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764”, εμβλήματα και επιγραφές της εποχής του Αλή Πασά

nisaki-parga-5

Εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο, σήμα κατατεθέν της Πάργας είναι το νησάκι της Παναγιάς που βρίσκεται μπροστά από το λιμάνι, σε πολύ μικρή απόσταση, που μπορεί να διανύσει κανείς ακόμα και κολυμπώντας.

Το καταπράσινο αυτό νησάκι οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό καμπαναριό.

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους κατακτητές το 1808, προκειμένου να ελέγχουν τα μικρά πλοία στο λιμάνι, που δεν ήταν ορατά από το κάστρο.

Από το κάστρο αυτό έχει διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας από την παραλιακό πεζόδρομο της πόλης.

Η Πάργα αποπνέει ένα νησιώτικο χαρακτήρα. Την προσεγγίζει κανείς με αυτοκίνητο αλλά μόλις φτάσει νιώθει σαν να βρίσκεται σε ένα νησί του Ιονίου.

valtos

Η Πάργα φημίζεται για τις παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά.

Η διασημότερη παραλία είναι αναμφισβήτητα ο Βάλτος, μία τεράστια αμμώδης παραλία που βρίσκεται πίσω από το Κάστρο, και συγκεντρώνει την πλειονότητα των επισκεπτών.

Στα 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας βρίσκεται η παραλία Λίχνος, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, ιδανικά για εξερεύνηση.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο κόλπος του Άη Γιαννάκη, όπου υπάρχει μία υποβρύχια πηγή με γλυκό νερό.

Δείτε εδώ:

Rhodes_Kallithea-3-700x393

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Που αναβλύζει το «Τσιλλόνερο» που θεράπευε την παχυσαρκία, τις αλλεργίες και όλες τις παθήσεις των εντέρων. Θεαματική πτήση πάνω από διάσημες ιαματικές πηγές που έγιναν στον πόλεμο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων (βίντεο)…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.