Οι “λευκές μούμιες” της Κίνας. Καταρρίφθηκε η θεωρία ότι ήταν Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το DNA έδειξε την καταγωγή τους

Οι “λευκές μούμιες” της Κίνας. Καταρρίφθηκε η θεωρία ότι ήταν  Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το DNA έδειξε την καταγωγή τους

Στη «λεκάνη» του Ταρίμ, στην επαρχία Xinjang της Κίνας, βρίσκεται η έρημος Τάκλα Μακάν, στην οποία ανακαλύφθηκαν μούμιες με “ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά” το 2014.

Οι μούμιες είναι σχεδόν 4000 ετών, αφού χρονολογούνται από το 2000 π.χ. Λόγω του χρώματός τους, ονομάστηκαν “λευκές μούμιες”. Εξαιτίας της ξηρασίας της ερήμου, πολλές από τις μούμιες διατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ σώθηκαν και αρκετά ενδύματα.

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών εντυπωσίασαν, και αρχικά  θεωρήθηκε ότι μπορεί να ήταν μετακινούμενος πληθυσμός από την Ευρώπη στην ευρύτερη περιοχή του Ταρίμ. Οι μούμιες δεν είχαν σχιστά μάτια και ήταν ψηλότερες από τους Ασιάτες.

Το χρώμα των μαλλιών τους είχε κυρίως ξανθές και καστανές αποχρώσεις και το πρόσωπο έφερε «γωνίες». Τα ρούχα που δεν είχαν αλλοιωθεί, καθώς και κάποια ταφικά ευρήματα παρέπεμπαν ενδεχομένως σε Ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος είχε λάβει κάποιες αναφορές για την ύπαρξη ανθρώπων στη «λεκάνη» του Ταρίμ, που είχαν ανοιχτοκίτρινα μαλλιά, γαλανά μάτια και ύψος πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ασιατών. Οι αναφορές, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιστορικά τεκμηριωμένες και δεν αποτελούσαν ασφαλή πηγή, έδωσαν “τροφή” στους ερευνητές.

45a06d9cfc9d359f0654f1ab7875c086

Μουμιοποιημένη γυναίκα  στο λεκανοπέδιο της Ταρίμ στην Κίνα.

Η θεωρία ότι Έλληνες μπορεί να βρέθηκαν στην περιοχή του Ταρίμ 

Ο κινέζος ιστορικός Σίμα Κιάν είχε καταγράψει στο αρχείο του την ιστορία του πρεσβευτή του αυτοκράτορα Γου, Ζανγκ Κιάν, ο οποίος είχε σταλεί στη Δύση προς αναζήτηση συμμάχων εναντίον των Ούνων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιάστηκε αιχμάλωτος και όταν κατάφερε να δραπετεύσει, βρέθηκε στην έρημο Τάκλα Μακάν, όπου συνάντησε τους «Νταϊουάν» (εικάζεται Δαναούς). Τους περιέγραψε, λευκούς, με γενειάδα, όχι σχιστά μάτια και ανέφερε ότι είχαν στην κατοχή τους άλογα, όμορφα κτίρια και αντικείμενα και αγάλματα.

Η περιοχή στην οποία κατοικούσαν εικάζεται ότι ήταν η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, μια από τις πόλεις που είχε ιδρύσει ο Μ. Αλέξανδρος, άρα αν ίσχυε η εικασία, οι άνθρωποι που περιέγραψε ο Ζανγκ Κιάν, ήταν Έλληνες. Όταν ο απεσταλμένος επέστρεψε, μίλησε για τους ανθρώπους που συνάντησε στον αυτοκράτορα, ο οποίος ενδιαφέρθηκε κυρίως για τα άλογα. Έτσι ξεκίνησε η επαφή και η ανταλλαγή προϊόντων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, θεωρήθηκε  πιθανή η ύπαρξη Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή. Όμως οι νεότερες έρευνες ανέτρεψαν αυτές τις θεωρίες.

Η περιοχή γύρω από το νεκροταφείο Xiaohe κάποτε ήταν μια καταπράσινη όχθη ποταμού. Εκεί ζούσαν οι Tarim πριν από περίπου 4000 χρόνια. Πηγή φωτογραφίας: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι μούμιες, είχαν ανομοιογενή καταγωγή. Έτσι στήριζαν το επιχείρημα της «μίξης» των λαών ή την ύπαρξη και άλλων φυλών για εμπορικούς κυρίως λόγους.  Οι μούμιες δημιούργησαν πολιτικό ζήτημα στην πόλη, αφού στο παρελθόν, οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν ζητήσει την ανεξαρτησία τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι Κινέζοι.

Όπως κατέδειξε νεότερη έρευνα στο DNA, οι μούμιες της Ταρίμ δεν έφεραν δείγματα αναπαραγωγικής μείξης με άλλους λαούς που έζησαν την ίδια εποχή. Οι συγκεκριμένες μούμιες ήταν άμεσοι απόγονοι εθνοτικής ομάδας που κάποτε ήταν κοινή κατά τη Εποχή των Παγετώνων, αλλά εξαφανίστηκε έως το τέλος εκείνης της περιόδου, περίπου 10.000 χρόνια πριν.

Τι έδειξε η νέα έρευνα στο DNA

Νέα έρευνα από Κινέζους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες που ανέλυσαν, μέσω αλληλούχισης των γονιδιωμάτων τους για πρώτη φορά, το DNA των 13  μουμιοποιημένων σωμάτων, παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Η ανάλυσή τους υπέδειξε πως τα λείψανα δεν ανήκαν σε νιόφερτους, αλλά σε μια ντόπια ομάδα με καταγωγή από αρχαίο ασιατικό πληθυσμό της εποχής των Παγετώνων.

«Οι μούμιες πάντα συνάρπαζαν τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη, από τη στιγμή που πρωτοανακαλύφθηκαν. Εκτός από εντυπωσιακά διατηρημένες, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πλαίσιο, παρουσιάζοντας διαφορετικά και μακρινά πολιτισμικά στοιχεία» αναφέρει η Κριστίνα Γουάρινεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ.

Η μελέτη DNA των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο Xiaohe δείχνει ότι κατάγονταν από αυτόχθονες πληθυσμούς και όχι από ινδοευρωπαίους μετανάστες στην περιοχή, όπως θεωρείτο εδώ και καιρό. Πηγή φωτογραφίας: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

«Βρήκαμε ισχυρά στοιχεία πως στην πραγματικότητα εκπροσωπούν ένα γενετικά απομονωμένο ντόπιο πληθυσμό» πρόσθεσε η ίδια που είναι η επικεφαλής Μικροβιωματικής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Σε αντίθεση με τη γενετική τους απομόνωση, ωστόσο, φαίνεται να είχαν υιοθετήσει ανοιχτά νέες ιδές και τεχνολογίες από τους γείτονές τους βοσκούς και αγρότες ενώ ανέπτυξαν και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία που δεν μοιράζονταν άλλες ομάδες» σημείωσε.

Αποκαλούμενοι Αρχαίοι Βορειο-Ευρασιάτες, ίχνη του πληθυσμού εκείνου κυνηγών-τροφοσυλλεκτών επέζησε μόνο μηδαμινά στα γενώματα των σύγχρονων πληθυσμών, με τους αυτόχθονες της Σιβηρίας και της Αμερικής να φέρουν τις υψηλότερες, γνωστές, αναλογίες στο DNA τους. Ωστόσο, για τους επιστήμονες, το να βρεθούν στο Ταρίμ και να χρονολογούνται σε τέτοια ηλικία ήταν αναπάντεχο.

Το νεκροταφείο Xiaohe ανακαλύφθηκε από έναν ντόπιο κυνηγό στις αρχές του 20ου αιώνα. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι θάφτηκαν εκεί την Εποχή του Χαλκού. Πηγή φωτογραφίας: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

Τα άλλα γενετικά δείγματα, ωστόσο, από τη βόρεια εσχατιά της Σιντσιάνγκ έδειξαν πως οι άνθρωποι εκεί είχαν αναμειχθεί εκτενώς με πληθυσμούς από την Εποχή του Σιδήρου στην περιοχή, εύρημα που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή τη γενετική «αγνότητα» των ανθρώπων της Ταρίμ.

Παρότι σήμερα είναι απόμερη, κατά την εποχή του Χαλκού «αυτή η περιοχή αποτελούσε απίστευτο σταυροδρόμι. Υπήρχε μια ζωηρή μείξη από Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση που πάει πίσω ακόμη και 5.000 χρόνια πριν» εξηγεί ο Μάικλ Φασέτι, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σεν Λιούις.

«Αποτελεί κάτι παραπάνω από παράδοξο υπό την έννοια πως έχεις μια κοινότητα που είναι εξαιρετικά ενσωματωμένη από πολιτιστικής πλευράς, ωστόσο διατηρεί κάπως μερικά εμβληματικά και μοναδικά στοιχεία της δικής της τοπικής ιδεολογίας, κουλτούρας, ταφικών παραδόσεων, καθώς και φαινομενικά αμιγούς γενετικού προφίλ που πάει ακόμη πιο βαθιά στο χρόνο, στους καιρούς των αρχέγονων καταβολών» προσθέτει ο  Vagheesh Narasimhan, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, που επεξεργάστηκε τα γενετικά δείγματα.

Ο ίδιος αναφέρει πως ήταν πιθανό ο πληθυσμός αυτός να ήταν γενετικά «αμόλυντος», αλλά πολιτιστικά κοσμοπολίτης.

με πληροφορίες από CNN, LiveScience

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu