Στη «λεκάνη» του Ταρίμ, στην επαρχία Xinjang της Κίνας, βρίσκεται η έρημος Τάκλα Μακάν, στην οποία ανακαλύφθηκαν μούμιες με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά το 2014.

Οι μούμιες είναι σχεδόν 4000 ετών, αφού χρονολογούνται από το 2000 π.χ. Λόγω του χρώματός τους, ονομάστηκαν «λευκές μούμιες».

45a06d9cfc9d359f0654f1ab7875c086
Λόγω της ξηρασίας της ερήμου, πολλά χαρακτηριστικά δεν έχουν αλλοιωθεί εντελώς

Εξαιτίας της ξηρασίας της ερήμου, πολλές από τις μούμιες διατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ σώθηκαν και αρκετά ενδύματα.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών εντυπωσίασαν, καθώς απέδειξαν την ύπαρξη μεταναστών από την Ευρώπη στην ευρύτερη περιοχή του Ταρίμ.
Οι μούμιες δεν είχαν σχιστά μάτια και ήταν ψηλότερες από τους Ασιάτες.
Το χρώμα των μαλλιών τους είχε κυρίως ξανθές και καστανές αποχρώσεις και το πρόσωπο έφερε «γωνίες».
Τα ρούχα που δεν είχαν αλλοιωθεί, καθώς και κάποια ταφικά ευρήματα παρέπεμπαν σε Ευρωπαϊκούς λαούς.
Κατά καιρούς, έχει καταγραφεί η ύπαρξη Ευρωπαίων στην περιοχή.

Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος είχε λάβει κάποιες αναφορές για την ύπαρξη ανθρώπων στη «λεκάνη» του Ταρίμ, που είχαν ανοιχτοκίτρινα μαλλιά, γαλανά μάτια και ύψος πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ασιατών.
Οι αναφορές, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιστορικά τεκμηριωμένες και δεν αποτελούσαν ασφαλή πηγή, ενίσχυσαν την άποψη των ερευνητών.

Έζησαν Έλληνες στην περιοχή του Ταρίμ;

Ο κινέζος ιστορικός Σίμα Κιάν είχε καταγράψει στο αρχείο του την ιστορία του πρεσβευτή του αυτοκράτορα Γου, Ζανγκ Κιάν, ο οποίος είχε σταλεί στη Δύση προς αναζήτηση συμμάχων εναντίον των Ούνων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιάστηκε αιχμάλωτος και όταν κατάφερε να δραπετεύσει, βρέθηκε στην έρημο Τάκλα Μακάν, όπου συνάντησε τους «Νταϊουάν» (εικάζεται Δαναούς).
Τους περιέγραψε, λευκούς, με γενειάδα, όχι σχιστά μάτια και ανέφερε ότι είχαν στην κατοχή τους άλογα, όμορφα κτίρια και αντικείμενα και αγάλματα.
Η περιοχή στην οποία κατοικούσαν εικάζεται ότι ήταν η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, μια από τις πόλεις που είχε ιδρύσει ο Μ. Αλέξανδρος, άρα αν ίσχυε η εικασία, οι άνθρωποι που περιέγραψε ο Ζανγκ Κιάν, ήταν Έλληνες.
Όταν ο απεσταλμένος επέστρεψε, μίλησε για τους ανθρώπους που συνάντησε στον αυτοκράτορα, ο οποίος ενδιαφέρθηκε κυρίως για τα άλογα.
Έτσι ξεκίνησε η επαφή και η ανταλλαγή προϊόντων.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, είναι πιθανή η ύπαρξη Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή.

Η ενδυμασία της μούμιας παραπέμπει σε Ευρωπαίους της εποχής
Η ενδυμασία της μούμιας παραπέμπει σε Ευρωπαίους της εποχής

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι μούμιες, είχαν ανομοιογενή καταγωγή.
Αυτό δικαιολογείται από τη «μίξη» των λαών ή από την ύπαρξη και άλλων φυλών για εμπορικούς κυρίως λόγους.
Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν, δημιούργησαν πολιτικό ζήτημα στην πόλη, αφού στο παρελθόν, οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν ζητήσει την ανεξαρτησία τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι Κινέζοι.
Τα αποτελέσματα των ερευνώνέδειξαν ότι μπορεί να έχουν δίκιο.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here