Η μητέρα του νομπελίστα φυσικού που τηλεφώνησε στη μάνα του Χάινριχ Χίμλερ για να σταματήσει η Γκεστάπο να κατασκοπεύει και να ανακρίνει το γιο της

Η μητέρα του νομπελίστα φυσικού που τηλεφώνησε στη μάνα του Χάινριχ Χίμλερ για να σταματήσει η Γκεστάπο να κατασκοπεύει και να ανακρίνει το γιο της
Ο Γερμανός επιστήμονας που χαρακτηρίστηκε “Λευκός Εβραίος”.

Η συνεισφορά του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ στην κβαντομηχανική τον έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς της εποχής του. Στην ηλικία των 31 ετών, ο Χάιζενμπεργκ έγινε ο δεύτερος νεότερος άνθρωπος που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική. Λίγο αργότερα, έγινε διευθυντής του ναυτικού προγράμματος ατομικών βόμβων.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ημέρες του ναζιστικού καθεστώτος, ο Χάιζενμπεργκ υποστήριζε τις ιδέες του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα, σε αντίθεση με το κίνημα της Deutsche Physik που έχει επιβληθεί από τους ναζί.

Ο αντισημίτης φυσικός Γιοχάνες Σταρκ, που συμμεριζόταν τις ρατσιστικές απόψεις του Χίτλερ, έγραψε ένα άρθρο στο ναζιστικό περιοδικό Das Schwarze Korps , περιγράφοντας τον Χάιζενμπεργκ ως “λευκό Εβραίο”.

Ο Χάιζενμπεργκ κάλεσε τον αρχηγό της τοπικής ναζιστικής φοιτητικής ένωσης στο σπίτι του και κατάφερε να τον πείσει ότι ήταν «απολίτικος» και ότι ήταν πιστός στη γερμανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η εκστρατεία εναντίον του Χάιζενμπεργκ και πολλών άλλων επιστημόνων στη ναζιστική Γερμανία, που θεωρήθηκαν φιλο-εβραίοι, συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Πολλές φορές ο Χάιζενμπεργκ μεταφέρθηκε στην έδρα της Γκεστάπο για ανάκριση.

Στην τάξη του έβαζαν κατασκόπους για να δουν αν θα αναφέρει το όνομα του Αϊνστάιν στους μαθητές του.

Η μητέρα του Χάιζενμπεργκ ανησύχησε ότι εάν η Γκεστάπο συνέχιζε να παρενοχλεί τον γιο της, θα μπορούσε να καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ευτυχώς για τον Χάιζενμπεργκ , στα πρώτα του χρόνια, ήταν συμμαθητής με τον επικεφαλής των SS Χάινριχ Χίμλερ και οι μανάδες τους γνωρίζονταν. Έτσι, η κυρία Χάιζενμπεργκ τηλεφώνησε στην κυρία Χίμλερ και την παρακάλεσε να αφήσουν ήσυχο τον γιο της. Λίγο μετά το τηλεφώνημα, ο Χίμλερ απαγόρευσε άλλες παρενοχλήσεις με επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής της Γκεστάπο.

Τελικά, ο Χάιζενμπεργκ χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για να τους βοηθήσει να κατασκευάσουν ατομική βόμβα. Ο Χάιζενμπεργκ έγινε διευθυντής του ναυτικού προγράμματος ατομικών βόμβων και με άλλους 60 επιστήμονες ίδρυσαν το «The Uranium Club».

Οι Γερμανοί δεν έφτασαν ούτε καν κοντά στην ατομική βόμβα και υπάρχουν δύο θεωρίες γιατί συνέβη αυτό.

Η μία λέει ότι ο Χάιζενμπεργκ το έκανε σκόπιμα, για να κρατήσει τη βόμβα μακριά απ τα χέρια των ναζί και η άλλη ότι δεν μπορούσε να την κατασκευάσει.

Όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πολλοί Γερμανοί επιστήμονες ανακρίθηκαν στο Farm Hall της Αγγλίας και μεταξύ αυτών ήταν και ο Χάιζενμπεργκ . Τον ενημέρωσαν για την ατομική έκρηξη στη Χιροσίμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπέπεσε σε λάθος υπολογισμό της κρίσιμης μάζας που απαιτείται, καθώς εκτίμησε ότι η ποσότητα του ισοτόπου U-235 στη βόμβα της Χιροσίμα ήταν 900 χιλιόγραμμα και στην πραγματικότητα ήταν μόλις 56 .

Όταν ο Χάιζενμπεργκ επέστρεψε στη Γερμανία, διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής του Max Planck και υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 1970 που αποσύρθηκε.

Διαβάστε: «Μοκουσάτσου». Τι σημαίνει η διφορούμενη λέξη που χρησιμοποίησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ως απάντηση στους Αμερικανούς. Μετά ο πρόεδρος Τρούμαν αποφάσισε να ρίξει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Διαβάστε: «Εάν αποφασίσετε να απελάσετε τους εβραίους θα πάρετε κι εμένα». Η ηρωική απάντηση του μητροπολίτη Ζακύνθου στους Γερμανούς που έσωσε 272 συμπολίτες του από βέβαιο θάνατο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu