Η σοβιετική κατάσκοπος που ξελόγιασε τον Αϊνστάιν για να κλέψει τα μυστικά της ατομικής βόμβας. Οι ερωτικές επιστολές του επιστήμονα

Η σοβιετική κατάσκοπος που ξελόγιασε τον Αϊνστάιν για να κλέψει τα μυστικά της ατομικής βόμβας. Οι ερωτικές επιστολές του επιστήμονα

Στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον δεσπόζει το άγαλμα του πατέρα της σχετικότητας, το οποίο κατασκεύασε ο διάσημος Ρώσος γλύπτης Σεργκέι Κονέκοφ.

Ο Κονένκοφ γνώρισε την όμορφη σύζυγό του Μαργαρίτα Κονένκοβα, στον Αϊνστάιν, ο οποίος υπέκυψε στην  γοητεία της και  έζησε έναν παθιασμένο και αδιέξοδο έρωτα, όπως αποδείχθηκε από τα γράμματα που της έστελνε.

«Όλα θυμίζουν εσένα» της έγραφε, σε μια από τις εννέα επιστολές που δημοπρατήθηκαν πριν από 15 χρόνια από το οίκο Σόθμπις.

Όταν η Κονέκοβα επέστρεψε στη Ρωσία, της χάρισε το χρυσό του ρολόι.

Το πάθος του για την αυτή τον είχε τυφλώσει.

Το 1936, μετά το θάνατο της δεύτερης συζύγου, σε ηλικία 66 ετών, ξαναζούσε τη χαρά του έρωτα.

Δεν ήξερε όμως ότι η αγαπημένη του, ήταν πράκτορας της διαβόητης NKVD, που αργότερα ονομάστηκε KGB και ο έρωτας τους, ήταν απλά άλλη μια αποστολή.

Ο Κονένκοφ γνώρισε την όμορφη σύζυγό του Μαργαρίτα Κονένκοβα, στον Αϊνστάιν, ο οποίος υπέκυψε στην  γοητεία της και  έζησε έναν παθιασμένο και αδιέξοδο έρωτα, όπως αποδείχθηκε από τα γράμματα που της έστελνε

Τα ερωτικά γράμματα του νομπελίστα, στην κατάσκοπο

Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο καιρό ο Αϊνστάιν και η Κονέκοβα ερωτοτροπούσαν.

Η σχέση τους για πολλές δεκαετίες ήταν άγνωστη και είδε το φως της δημοσιότητας όταν ανακαλύφθηκαν τα γράμματα που της έστελνε, μετά από το 1945, οπότε η Κονένκοβα γύρισε στη Μόσχα. Από αυτά αντλούνται και οι περισσότερες πληροφορίες.

Στις επιστολές υπέγραφε ως «Άλμαρ» που προκύπτει από το συνδυασμό των ονομάτων Αλβέρτος – Μαργαρίτα.

«Πρόσφατα λούστηκα μόνος μου, αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία. Δεν είμαι τόσο προσεκτικός όσο εσύ. Τα πάντα εδώ θυμίζουν εσένα.

Η κουβέρτα του Άλμαρ, τα λεξικά, αυτή η θαυμάσια πίπα που πιστεύαμε ότι ήταν πεθαμένη και όλα τα άλλα μικροπράγματα στο κελί μου» εξομολογούνταν ο Αϊνστάιν.

Η κατάσκοπος «Λούκας»

Η Μαργαρίτα Κονένκοβα είχε μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του ’20 μαζί με τον γλύπτη σύζυγό της.

«Αποστολή της πεπειραμένης κατασκόπου ήταν η συλλογή πληροφοριών και ο επηρεασμός επιστημόνων».

Αυτό έγραψε στα απομνημονεύματα του, ο επικεφαλής προγραμμάτων πυρηνικής κατασκοπείας της ΕΣΣΔ, Πάβελ Σουντομπλάτοφ,

Ένα από τα σημαντικά της όπλα ήταν η ομορφιά της, την οποία αρχικά χρησιμοποίησε για την προσέγγιση του Αμερικανού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και του αυτοεξόριστου Αλβέρτου Αϊνστάιν. Και τους δύο τους είχε γνωρίσει στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Οι πληροφορίες και η δράση της καταγράφονταν διαρκώς στις αναφορές των ανωτέρων της, από τους οποίους είχε λάβει την κωδική ονομασία Λούκας.

Η Κονένκοβα είχε μεσολαβήσει μάλιστα για τη γνωριμία μεταξύ του επιστήμονα και του Πάβελ Μιχαίλοφ που ήταν ο Σοβιετικός υποπρόξενος και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Ο υποπρόξενος προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει πληροφορίες από τον Αϊνστάιν σχετικά με την ατομική βόμβα, που οι επιστήμονες είχαν προτείνει στον πρόεδρο Ρούσβελτ, να κατασκευάσουν πριν από τους Γερμανούς.

Ο επικεφαλής της Σοβιετικής κατασκοπείας τον είχε βοηθήσει μάλιστα στη σύνταξη ενός τηλεγραφήματος προς τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημόνων. Ωστόσο, όπως και οι Κονένκοβα δεν μπόρεσε να αποσπάσει κρίσιμες πληροφορίες. Η όμορφη κατάσκοπος δεν είχε ξετρελάνει μόνο τον Αϊνστάιν, καθώς πριν από αυτόν είχε «μπλέξει στα δίχτυα» της και άλλους σημαντικούς άνδρες όπως τον συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ και τον βαρύτονο Φιοντόρ Σαλιάπιν. Άγνωστο παραμένει αν ο Αϊνστάιν έμαθε ποτέ την αλήθεια για τον υποτιθέμενο έρωτα της Κονένκοβα.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Αϊνστάιν δεν έκοβε τα μαλλιά του επειδή έκανε οικονομία, κυκλοφορούσε γυμνός στο σπίτι, αγαπούσε τα αβγά και απεχθανόταν τα πάρτι. Οι παραξενιές του μεγάλου επιστήμονα, σύμφωνα με την οικονόμο του 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu