Η συνοικία όπου ζωντανοί “συγκατοικούν” με νεκρούς. Έχτισαν τα σπίτια μέσα στο νεκροταφείο και οι σαρκοφάγοι έγιναν τραπέζια. Οι κάτοικοι απλώνουν τα ρούχα ανάμεσα στα μνήματα και τα παιδιά τριπλάρουν τους μακαρίτες

Η συνοικία όπου ζωντανοί “συγκατοικούν” με νεκρούς. Έχτισαν τα σπίτια μέσα στο νεκροταφείο και οι σαρκοφάγοι έγιναν τραπέζια. Οι κάτοικοι απλώνουν τα ρούχα ανάμεσα στα μνήματα και τα παιδιά τριπλάρουν τους μακαρίτες
Χρησιμοποιούν σαρκοφάγους για τραπέζια και τα παιδιά παίζουν ανάμεσα σε τάφους. Είναι η “πόλη των νεκρών” που βρίσκεται λίγο έξω από το Κάιρο. Εκεί ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Λίγο πιο μακριά από το κέντρο της πολύβουης αιγυπτιακής πρωτεύουσας βρίσκεται η παραγκούπολη που έχει χτιστεί μέσα στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Bab el Nasr. Ανάμεσα σε τάφους και μαυσωλεία συναντά κανείς μικρά αυτοσχέδια σπίτια, καταστήματα και εργαστήρια. Στους “δρόμους” βλέπει παιδιά να παίζουν και πλανόδιους να πωλούν την πραμάτεια τους.

Το νεκροταφείο αρχικά κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα και μερικούς αιώνες αργότερα άρχισαν να φτιάχνονται επιβλητικοί ισλαμικοί τάφοι για να “φιλοξενήσουν” σουλτάνους και χαλίφηδες και τις οικογένειές τους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, πάνω και γύρω από τους τάφους έχτιζαν και δωμάτια για το πένθος των συγγενών.

Η μετατροπή των τάφων σε σπίτια ξεκίνησε εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από τη δεκαετία του ΄50 και μετά η έντονη αστικοποίηση τους Καϊρου και το υψηλό κόστος ζωής ανάγκασαν φτωχούς Αιγύπτιους και μετανάστες να βρουν καταφύγιο στο νεκροταφείο.

Τα δωμάτια μετατράπηκαν σε λειτουργικά σπίτια όπου άρχισαν να ζουν ολόκληρες οικογένειες.  Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν τους ενοχλεί και πολύ. Έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους και περνούν την καθημερινότητά τους με όσα έχουν.

Οι τάφοι στηρίζουν τις ξύλινες παράγκες και αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Στην φωτογραφία η μπουγάδα ανάμεσα στα μνήματα

Ίσως για κάποιους η ιδέα και μόνο να ζεις σε ένα τέτοιο μέρος, προκαλεί τουλάχιστον ανατριχίλα. Όμως, οι κάτοικοι θεωρούν ότι ζουν μια φυσιολογική ζωή, παρά τις όποιες δυσκολίες. Μόνο που χρησιμοποιούν σαρκοφάγους ως τραπέζια και κρεμούν τα ρούχα τους σε σχοινιά που δένουν ανάμεσα σε μνήματα. Ρεύμα παίρνουν από ένα τζαμί ή γειτονικά κτίρια εκτός του νεκροταφείου.

Οι πρώτοι που έμειναν εκεί θεώρησαν ότι ήταν η προσωρινή τους κατοικία. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψαν ότι θα είναι μόνιμη. “Θέλουμε να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ, αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί κι ευγενική και νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον” λέει η Naema Zaki που μεγαλώνει μόνη της τα πέντε παιδιά της.

Ο οικισμός είναι παράνομος αλλά κανείς δεν τους ενοχλεί.

Αν και κατά καιρούς έχουν δοθεί υποσχέσεις για τη μετεγκατάστασή τους, οι κάτοικοι δεν θέλουν να φύγουν αφενός γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε μην έχοντας χρήματα για ενοίκια, αφετέρου γιατί αγαπούν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι της Tamara Abdul Hadi 

Διαβάστε: Η σπηλιά – ορμητήριο του Οδυσσέα Αδρούτσου στην Τιθορέα και ο θρύλος του χαμένου θησαυρού. Έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη και εκτελέστηκε με την άδικη κατηγορία της προδοσίας… 
Διαβάστε: Πτήση πάνω από το χωριό φάντασμα των Σερρών. Πώς η Δράτσοβα μέσα σε 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.