Οι τρομεροί δολοφόνοι του Χασάν-Ι-Σαμπάχ. Οι αδίστακτοι Ασασσίνοι που σκότωναν επί πληρωμή βασιλιάδες και ηγέτες. Είχαν σπάνιες ικανότητες και τους εξολόθρευσε απόγονος του Τζένγκις Χαν

Οι τρομεροί δολοφόνοι του Χασάν-Ι-Σαμπάχ. Οι αδίστακτοι Ασασσίνοι που σκότωναν επί πληρωμή βασιλιάδες και ηγέτες. Είχαν σπάνιες ικανότητες και τους εξολόθρευσε απόγονος του Τζένγκις Χαν

Πηγή: «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», του  Rick Beyer, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 

Κατά τον 11ο αιώνα, μια επαναστατική ισλαμική σέχτα ανέλαβε τον έλεγχο ενός κάστρου στην κορυφή ενός βουνού έξω από την Τεχεράνη. Ξεκίνησαν τον προσηλυτισμό και σύντομα είχαν στην κατοχή τους μια αλυσίδα κάστρων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Αυτή η ομάδα πληρωμένων δολοφόνων αναλάμβανε κυρίως τρομοκρατικές ενέργειες και «εκτελέσεις» πολιτικών ηγετών.

Το αγαπημένο τους όπλο ήταν το στιλέτο, αλλά μπορούσαν να μετατρέψουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε όπλο.

Δολοφόνησαν πρίγκιπες, διανοούμενους, σταυροφόρους και χαλίφηδες – αναλόγως ποιος ήταν ο στόχος τους τη δεδομένη στιγμή.

assassins2

Ιδρυτής των Ασασίνων ήταν ο Χασάν-Ι-Σαμπάχ. Κάποιοι θεωρούν ότι το όνομά τους βγαίνει από τη λέξη δολοφόνος (assassination)/ Wikimediamtx Commons

Κατά πολλούς τρόπους ήταν η Αλ Κάιντα της εποχής τους. Η ειδικότητα τους ήταν οι δραματικές δολοφονίες υψηλού προφίλ – κάποιες φορές με σκοπό την προώθηση της ατζέντας τους, άλλες φορές με στόχο τα χρήματα. Οι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι, που ήταν μέλη της ομάδας πίστευαν ότι οι δολοφονίες θα τους άνοιγαν διάπλατα την πόρτα του παραδείσου.

Για περισσότερα από 150 χρόνια άσκησαν μεγάλη επιρροή και φόβο.

Το 13ο αιώνα οι Μογγόλοι πολεμιστές οδηγούμενοι από τον Χουλάγκου Χαν, εγγονό του Τζένγκις Χαν, κατέλαβαν τα οχυρά τους στα βουνά και το βασίλειο του τρόμου που είχαν εγκαθιδρύσει έλαβε τέλος.

Οι σταυροφόροι μετέφεραν στην Ευρώπη ιστορίες γι’ αυτή τη φατρία.

Το όνομά τους προκαλούσε τρόμο. Κάθε δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη ξυπνά τις μνήμες αυτού του αρχαίου δόγματος, του οποίου οι μέθοδοι φαίνονται τόσο σύγχρονες.

Ήταν οι Ασασσίνοι.

Η αγγλική λέξη assassin (δολοφόνος) αποτελεί ουσιαστικά παραφθορά του αρχικού ονόματος της ομάδας, Χασίσι. Οι σταυροφόροι εσφαλμένα σκέφτηκαν ότι αυτό σήμαινε πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν χασίς, γεγονός που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την τρομακτική φήμη τους.

Σχετικά με τη σέχτα αυτή κυκλοφορούσαν και άλλες ιστορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μύθοι. Σύμφωνα με μία ιστορία, ο αρχηγός τους διέταξε δύο πιστούς να πεθάνουν πηδώντας από τα τείχη, απλώς και μόνο για να δείξει σε κάποιους επισκέπτες από τη Δύση την απόλυτη εξουσία που είχε πάνω στους άντρες του.

Ιδρυτής των Ασασίνων ήταν ο Χασάν-Ι-Σαμπάχ. Μεταξύ αυτών που διέταξε να εκτελεστούν ήταν οι δύο γιοι του, ο ένας επειδή έπινε κρασί. Η σέχτα του ήταν ευέλικτη στις συμμαχίες της. Εκτελούσαν ηγέτες των σταυροφόρων, αλλά πραγματοποιούσαν και απόπειρες εκτέλεσης για λογαριασμό των σταυροφόρων, αν κάτι τέτοιο τους συνέφερε.

Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Rick BeyerΣυναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μυρμιδόνες, τα μυρμήγκια που έγιναν τρομεροί πολεμιστές στον στρατό του Αχιλλέα. Ο ομηρικός μύθος λέει ότι η πανοπλία τους ήταν ασήκωτη και στον Τρωικό πόλεμο κυρίευσαν συνολικά 23 πόλεις 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.