Ηχηρή παρεμβαση Μίκη Θεοδωράκη για Σκοπιανό: «Ολέθρια τα αποτελέσματα από τη χρήση του όρου Μακεδονία». Τι είπε ο Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τι κλίμα επικρατεί στους ΑΝΕΛ

Τη μη παρέκκλιση από την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για την ονομασία των Σκοπίων, ο Μίκης Θεοδωράκης και υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε πιθανή ονομασία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Με επιστολή που δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, οτι «η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία».
Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».
Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.
Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!
Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιτότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.
Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό.
Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιτότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαυίας;
Οι καιροί ου μενετοί.
Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός.
Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!
Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!

 

Τσίπρας: Έχουμε παράθυρο για λύση

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην ονομασία της ΠΓΔΜ, μία υπόθεση που όπως είπε βαλτώνει χρόνια σε βάρος της χώρας. «Εχουμε παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Λύση προς όφελος νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην περιοχή», σημείωσε.


Την ίδια ώρα, με φόντο το Σκοπιανό συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενόψει και της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη.
Η συνεδρίαση δεν είχε ανακοινωθεί και στο λακωνικό δελτίο τύπου μετά την πραγματοποίηση της αναφέρεται απλώς ότι «ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της επικαιρότητας.»
Στην ατζέντα των ΑΝΕΛ ωστόσο κυριαρχεί η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά τις δύο δημόσιες τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του και στην επακόλουθη σύσκεψη με Τσίπρα- Κοτζιά στο Μαξίμου.
Το γενικότερο κλίμα στους ΑΝΕΛ είναι υπέρ της γραμμής Καμμένου, δηλαδή όχι στη χρήση του όρου Μακεδονία με την επιφύλαξη ωστόσο για τη στάση του κόμματος σε περίπτωση που διαμορφωθεί μία ευρύτερη πλειοψηφία σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ανάμεσα στα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν πάντως και πιο σκληρές φωνές. Σε κάθε περίπτωση, στο κόμμα εκτιμούν ότι ακόμη και να καταψηφίσει ο κυβερνητικός εταίρος μία πρόταση λύσης για το ζήτημα του ονόματος δεν υπάρχει θέμα, καθώς απώλεια της δεδηλωμένης επέρχεται με πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η σκληρή στάση των ΑΝΕΛ μπορεί να βοηθήσει διαπραγματευτικά τη χώρα σε μία συγκυρία κατά την οποία η παρουσία Ζάεφ ανοίγει ένα παραθυράκι διαλόγου σε καλύτερο κλίμα μετά από πολλά χρόνια.

Ζάεφ: Να βρεθεί λύση το πρώτο εξάμηνο του 2018

Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζέφ, επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στον λαό της χώρας του, αναφέρει πως το συμφέρον των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2018.
Ερωτηθείς αν θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι του είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια