«Κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Πώς βγήκε η παροιμιώδης φράση που σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω αυτό που φαίνεται. Ο ρόλος της φάβας και του κρασιού στην οικονομία της Σαντορίνης (βίντεο)

Η οικονομία της Σαντορίνης, εκτός από τον τουρισμό, στηρίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραγωγή κρασιού και φάβας.
Για την καλλιέργεια του κρασιού, οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν καθιερώσει ένα δικό τους τρόπο κλαδέματος των αμπελιών για να τα προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους, που πνέουν συχνά στο νησί.

Η ιστορία της φάβας ξεκίνησε σχεδόν 3.500 χρόνια πριν και κάποιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο αλωνίσματος. Σήμερα η «Φάβα Σαντορίνης» είναι «Προϊόν προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ).

Οι νοικοκυρές, όταν μαγείρευαν τη φάβα έριχναν λάδι (ελαιόλαδο), αλλά το λάδι το «ρούφαγε» η φάβα. Η έλλειψη μεγάλων ποσοτήτων λαδιού άγχωνε τον άντρα του σπιτιού μήπως και τελειώσει το δυσεύρετο λάδι. Έτσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνουν οικονομία και να μην ρίχνουν άλλο λάδι γιατί κάποιο λάκκο, δηλαδή κάποια τρύπα, έχει η φάβα μέσα στη κατσαρόλα και ρουφάει το λάδι. Η φράση «κάποιο λάκκο έχει φάβα» που επικράτησε σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω αυτό που φαίνεται

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την ιστορία της φάβας και του κρασιού της Σαντορίνης και πώς βγήκε η φράση «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα».
Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια