«Καρατομήθηκαν» οι διοικητές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν – αυξάνονται οι περιπολίες στον Έβρο. Να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, επιμένει η Κυβέρνηση

news247: 
Οι διοικητές των δύο στρατιωτικών που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο καρατομήθηκαν από τα πόστα τους και μετατέθηκαν.Σε εγρήγορση τα στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο.

Σύμφωνα με το onalert.gr, ο υποστράτηγος Δημήτριος Μπονώρας και ο ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος, που ήταν επικεφαλής των δύο κρίσιμων σχηματισμών, αποχωρούν από τα έως τώρα πόστα τους.
Έτσι ο υποστράτηγος Μπονώρας, από την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου θα αναλάβει πόστο στον Δ’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού.
Από την άλλη, ο ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος θα αφήσει τη διοίκηση της 3ης Mηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και θα αναλάβει τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα.
Οι «Κρίσεις των Ανώτατων Αξιωματικών» ήταν εν εξελίξει όταν σημειώθηκε το περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.

Σε εγρήγορση τα στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο

Υπερτριαπλασιάζονται οι ομάδες των στρατιωτικών που θα περιπολούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Από τα δύο άτομα, πλέον οι περιπολούντες θα αυξηθούν σε επτά.
Παράλληλα, ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί και για τον τρόπο κίνησης πάνω στην οριογραμμή, όπως και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί αιφνιδιασμός, καθώς κανείς πια δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Διπλωματικό σταυρόλεξο στην Αδριανούπολη

Την τακτική να μην αναχθεί η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο και θρίλερ επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται, ωστόσο, την ίδια ώρα, να συνταιριάξει τους χαμηλούς τόνους με την ανάγκη κλιμάκωσης των πιέσεων προς την Άγκυρα ώστε να απελευθερώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόκειται για ένα δύσκολο διπλωματικό σταυρόλεξο, καθώς η κυβέρνηση καλείται, ουσιαστικά, να τετραγωνίσει τον κύκλο: όσο, δηλαδή, διεθνοποιεί το συγκεκριμένο θέμα, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις του προσδίδει. Και, όσο μεγαλύτερες διαστάσεις του προσδίδει, τόσο ενθαρρύνει την Τουρκία πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί «άσσο» στο μανίκι του σχεδιασμού κλιμάκωσης της προκλητικότητας που ήδη διεκπεραιώνει η Άγκυρα.

Τα πρώτα μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι πληθαίνουν τα σύννεφα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η κυβέρνηση δέχεται πια ευθείες επιθέσεις από τη ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να μην στείλει κάποιο μήνυμα «αποφασιστικότητας» προς την Τουρκία, καίτοι χθες, κατά τον έντονο διαξιφισμό του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επέμεινε πως δεν είναι τώρα η ώρα να επιδιώξει απευθείας επαφή –άρα και, παζάρι, κατά τα ειωθότα της Άγκυρας- με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ή τον τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Έτσι, από βήματος Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, τονίζοντας πως «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», είπε σε αυστηρό τόνο, παρότι σε μία αποστροφή του λόγου του είχε επιχειρήσει να θέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του, υπενθυμίζοντάς του ότι αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, «χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας».

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να μην προβεί στις παραπάνω αναφορές, αφ’ ης στιγμής προκλήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τα περιθώρια παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών –αφού όλοι συμφωνούν πως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διπλωματικές ενέργειες που αποδίδουν καλύτερα είναι εκείνες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης: Έσπασε ο πάγος: Τραμπ και Κιμ συμφώνησαν να συναντηθούν

 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια