Καταιγίδα της Ερήμου. Ο Πόλεμος του Κόλπου διήρκεσε λίγες εβδομάδες, αλλά τελείωσε μετά από 12 χρόνια

Καταιγίδα της Ερήμου. Ο Πόλεμος του Κόλπου διήρκεσε λίγες εβδομάδες, αλλά τελείωσε μετά από 12 χρόνια
Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώνεται από το ξέσπασμα του πολέμου στον Περσικό Κόλπο στις 24 Ιανουαρίου 1991, όταν οι δυτικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, επενέβησαν στη στρατιωτική επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ιρακ στο Κουβέιτ.

H εισβολή των Συμμάχων στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ονομάστηκε “Καταιγίδα της Ερήμου”, δεν είναι άσχετη με τον πόλεμο του Κόλπου. Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν είχε συνοριακές διαφορές με το Ιράν όπου επικρατούσαν οι Σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ στο Ιράκ κυριαρχούν οι σουνίτες.

H εισβολή των Συμμάχων στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που ονομάστηκε “Καταιγίδα της Ερήμου”/ Wikimediamtx Commons

Πολλές χώρες της Δύσης και του Περσικού Κόλπου υποστήριξαν την επίθεση του Σαντάμ με δεδομένο ότι η ιρανική επανάσταση είχε εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς που δεν είχε αγαστές σχέσεις με τη Δύση. Πολλές από αυτές τις χώρες επέτρεψαν στις αμυντικές βιομηχανίες τους να εφοδιάσουν το Ιράκ με στρατιωτικό εξοπλισμό για να εισβάλει και να επιτεθεί στο Ιράν. Μέσα σε διάστημα 20 χρόνων το Ιράκ είχε γίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη αλλά το δημόσιο χρέος του ήταν υψηλό.

Οι χώρες του Κόλπου από τις οποίες είχε δανειστεί για να χτίσει τη στρατιωτική του δύναμη ζητούσαν την αποπληρωμή των οφειλών, αλλά ο Σαντάμ πίστευε ότι οι προσπάθειες της χώρας του να αναχαιτίσει την εξάπλωση της ιρανικής επανάστασης ήταν επαρκής λόγος για να ξεπληρώσει. Ζητούσε από το Κουβέιτ να διαγράψει χρέος 65 εκατ. δολαρίων, όμως η χώρα αρνήθηκε. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν και το Ιράκ κατηγόρησε το Κουβέιτ ότι έκλεβε πετρέλαιο από την περιοχή των συνόρων τους.

Η διαμάχη κατέληξε στην εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, την οποία καταδίκασε η Δύση και ο πρόεδρος Μπους έστειλε 250.000 στρατιώτες στην περιοχή. Κατόπιν ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, οι χώρες της Δύσης και του Κόλπου συμμάχησαν για να διώξουν τα ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ. Ο πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε ότι ήταν αδύνατον για τη Δύση να επιτρέψει την εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη. Αρχικά, είχε δηλώσει ότι τα συμμαχικά στρατεύματα θα είχαν αμυντική παρουσία, αλλά είχε ήδη αναπτυχθεί μια δύναμη ενός εκατομμυρίου ανδρών στην περιοχή.

Η διαμάχη κατέληξε στην εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, την οποία καταδίκασε η Δύση και ο πρόεδρος Μπους έστειλε 250.000 στρατιώτες στην περιοχή/ Wikimediamtx Commons

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία για να δικαιολογήσει την εμπλοκή των στρατευμάτων. Τα δεδομένα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε μόλις τελειώσει και η ρωσική αντίδραση ήταν ασθενής, ενώ η Κίνα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής εξαιτίας των γεγονότων στην πλατεία Τιένανμέν και δεν επιθυμούσε μια νέα πολεμική.

Η πρώτη συμμαχική επίθεση ήταν η αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη. Επί 43 ημέρες η πόλη βομβαρδίζονταν πρωί – βράδυ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν πάνω από 100.000 επιδρομές και έριξαν 88.500 τόνους βομβών/ Wikimediamtx Commons

Η ιρακινή άμυνα δεν μπορούσε να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και περιοριζόταν σε αντιαεροπορικά πυρά και βολές από το έδαφος εναντίον των πυραύλων. Μέσα σε ένα μήνα ο Σαντάμ υποχώρησε στο αίτημα του ΟΗΕ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κουβέιτ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους βρήκε την ευκαιρία να αποτελείωσε τον ιρακινό ηγέτη. Χερσαίες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις στο Κουβέιτ και το νότιο Ιράκ με συνέπεια την εξόντωση χιλιάδων ιρακινών στρατιωτών.

Μέσα σε ένα μήνα ο Σαντάμ υποχώρησε στο αίτημα του ΟΗΕ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κουβέιτ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους βρήκε την ευκαιρία να αποτελείωσε τον ιρακινό ηγέτη/GoodFreePhotos

Ο Σαντάμ Χουσείν παρέμεινε στην εξουσία αλλά οι σύμμαχοι διατήρησαν στρατεύματα μέσα στο ιρακινό έδαφος και περιμετρικά της χώρας. Αυτό το καθεστώς διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρία του Μπιλ Κλίντον.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη έδωσαν την αφορμή στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο να τελειώσει μια και καλή με τον Σαντάμ Χουσείν. Ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου ξεκίνησε το 2003 και ο ιρακινός ηγέτης εξολοθρεύτηκε.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ μπήκαν σε μια περίπλοκη και επώδυνη περιπέτεια που τους στοιχίζει μέχρι σήμερα.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η θεωρία του Ντόμινο. O πρώτος άνθρωπος που κατάλαβε ότι ξεκινά ο πόλεμος του Κόλπου ήταν ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, ο οποίος παρατήρησε ότι αυξήθηκαν οι παραγγελίες από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.