Κατέρρευσε γέφυρα στη Ροδόπη. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα επειδή ήταν νύχτα. Οι καταγγελίες του μηχανικού του ΟΣΕ για συνεχείς αμμοληψίες που οδήγησαν στην πτώση

Κατέρρευσε την νύχτα η γέφυρα στην παλαιά Εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης στο ποταμό Κομψάτο στο ύψος του οικισμού Πολυάνθου του δήμου Ιάσμου. Τα εγκαίνιά της είχαν γίνει το 1993. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε μετακίνηση στο βάθρο της γέφυρας που οδήγησε στην κατάρρευση.

Σύμφωνα με το akritas news  η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε μετά από την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου στους δυο Νομούς της Θράκης Ξάνθης και Ροδόπης, εξυπηρετώντας τον δήμο Ιάσμου και λόγο στενότητας και παλαιότητας της έως τότε υφιστάμενης γέφυρας κατασκευής του 1930.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ  ο Προϊσταμένος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΣΕ, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, το 2003 προειδοποίησε τις αρχές «ότι εάν γίνουν κι άλλες αμμοληψίες από το ποτάμι, ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα». Είχε προηγηθεί το 1996 η κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου και ο Μηχανικός είχε ευαισθητοποιηθεί και αρνιόταν να υποκύψει στις πιέσεις. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο Βαγγέλη Βασιλειάδη δέχτηκε αφόρητες πιέσεις και στο τέλος τον απομάκρυναν από την αρμόδια επιτροπή:

«Το τι πέρασα εκείνο το διάστημα, δεν μπορώ να το περιγράψω. Ένοιωθα ότι όλοι αυτοί οι οικονομικά ισχυροί και επιφανείς του τόπου μας, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να με πλήξουν με όποιον τρόπο, καθώς αφού δεν τα έπαιρνα, ο μόνος δρόμος για να με αντιμετωπίσουν ήταν να με καταδιώξουν. Όμως δεν βρήκαν κανένα πάτημα, και έτσι το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν, ήταν να με βγάλουν μετά από μερικούς μήνες, από την Επιτροπή αμμοληψιών».

Η γέφυρα ήταν σύγχρονη κατασκευή και αποτελεί τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού Ξάνθης – Κομοτηνής.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος που σήμερα είναι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης εξηγεί ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού, το τμήμα της οποίας στο Ν. Ροδόπης, είναι εξ ολοκλήρου σε επίχωμα, δηλ. πάνω από το φυσικό έδαφος, έγιναν τεράστιες ποσότητες αμμοληψιών από τον ποταμό Κομψάτο. Και αυτό ακριβώς ήταν που είχε αναγκάσει τον υπεύθυνο Μηχανικό του ΟΣΕ, να προσπαθεί με αγωνία να μας προειδοποιήσει, ότι τυχόν νέες αμμοληψίες, ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου αστοχία της σιδηροδρομικής γέφυρας.
Έτσι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου, η οποία συνέδεε τον Ίασμο με τον Πολύνθο.

Τα τμήματα Τροχαίας Ξάνθης και Κομοτηνής έχουν αποκλείσει την περιοχή, απαγορεύοντας την προσέγγιση σε οχήματα και πεζούς, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματισμοί από την κατάρρευση.

 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια