Κύμα βίας στο Μαλάουι από ομάδες «εκδικητών» που σκοτώνουν όσους θεωρούν ότι είναι βρικόλακες. Οδοφράγματα, φτώχεια και προκαταλήψεις. Ο ΟΗΕ αποσύρει το προσωπικό του

Τα Ηνωμένα Έθνη  ανακοίνωσαν πως απέσυραν το προσωπικό τους από δύο περιοχές στο Μαλάουι, με αφορμή την ένταση που επικρατεί από τις φήμες  για επιθέσεις βρικολάκων. Όπως σημειώνει το BBC,  έχουν δημιουργηθεί βίαιες ομάδες «εκδικητών» που εξοντώνουν όσους θεωρούν ότι είναι βαμπίρ.

Οι «εκδικητές» θεωρούν πως τα θύματά τους έπιναν ανθρώπινο αίμα, στο πλαίσιο τελετών μαγείας και αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν. Ο φόβος για ύπαρξη βαμπίρ έχει προκαλέσει ένα κύμα μαζικής βίας, στο οποίο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για να αποτραπούν περισσότεροι θάνατοι. Η απαγόρευση αυτή περιορίζει την κίνηση σε 10 ώρες την ημέρα, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα (τοπική ώρα). Η έκθεση της Διεύθυνσης Ασφαλείας υπογράμμισε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή από λιντσαρίσματα όχλου που τους κατηγορούσε ότι ήταν βρικόλακες.

Η έκθεση της Διεύθυνσης Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν από λιντσαρίσματα όχλου που τους κατηγορούσε ότι ήταν βρικόλακες. (Φωτο αρχείου)

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι φήμες περί βαμπιρισμού φαίνονται να προήλθαν σε πρώτη φάση από τη Μοζαμβίκη και να εξαπλώθηκαν στο Μαλάουϊ, και συγκεκριμένα στο Μουλάντζε και το Φαλόμπε. Είναι ασαφές τι τις προκάλεσε, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ που είδε το Reuters, χωρικοί έστησαν οδοφράγματα προσπαθώντας να κυνηγήσουν τους «βρικόλακες».

Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτερ Μουθάρικα, έχει δεσμευτεί για έρευνα πάνω στους φόνους, ενώ σε ανακοίνωση τονίζεται πως το ζήτημα προκαλεί έντονους προβληματισμούς σε όλη την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως στο Μαλάουϊ- μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, με χαμηλά επίπεδα μόρφωσης και διαδεδομένες αντιλήψεις περί μάγων, δεισιδαιμονιών κλπ- είχε σημειωθεί άλλη μια έξαρση βίας σχετικά με «βρικόλακες» το 2002.

Η χώρα εκτείνεται δυτικά και κατά μήκος της ομώνυμης λίμνης Μαλάουι, της τρίτης σε μήκος λίμνης της Αφρικής. Συνορεύει με την Τανζανία, τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη. Μόλις το 19% του συνολικού πληθυσμού ζει στα αστικά κέντρα. Η επίσημη γλώσσα στο κράτος είναι τα αγγλικά.

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια