Μοιάζουν με άσχημο ποντίκι υπολογιστή αλλά σώζουν εκατομμύρια ζωές. Έχουν 10 μάτια και γαλάζιο αίμα που ανιχνεύει τα επικίνδυνα μικρόβια. Μπορούν να περάσουν ένα χρόνο χωρίς τροφή

Μοιάζουν με άσχημο ποντίκι υπολογιστή αλλά σώζουν εκατομμύρια ζωές. Έχουν 10 μάτια και γαλάζιο αίμα που ανιχνεύει τα επικίνδυνα μικρόβια. Μπορούν να περάσουν ένα χρόνο χωρίς τροφή

των Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον

Όποιος έχει κάνει ένεση, κατά πάσα πιθανότητα χρωστά τη ζωή του στον βορειοαμερικανικό λίμουλο.

Μια ουσία από το αίμα του, το λύμα αμοιβαδοειδών κυττάρων Limulus ή LAL, χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο φαρμάκων, εμβολίων και ιατρικών βοηθημάτων, όπως οι τεχνητοί νεφροί, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν επικίνδυνα μικρόβια.

Κανένα άλλο τεστ δεν λειτουργεί εξίσου εύκολα ή αξιόπιστα.

Οι λίμουλοι ζουν σε αβαθείς θάλασσες οι οποίες συχνά είναι μολυσμένες.

Ένα λίτρο του συγκεκριμένου θαλασσινού νερού μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια τοξικά βακτήρια.

Οι λίμουλοι δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αναπτύξουν τη μόλυνση.

Αντ’ αυτού, το αίμα τους περιέχει ένα θαυματουργό συστατικό που απενεργοποιεί τα διεισδυτικά βακτήρια και τους ιούς σχηματίζοντας θρόμβους γύρω τους και αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή του LAL.

Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οτιδήποτε προορίζεται για ιατρική χρήση είναι μολυσμένο ή όχι δεν έχουμε παρά να το εκθέσουμε σε λίγο LAL: αν δε δημιουργηθεί θρόμβος, είναι εντάξει.

Έχουν γαλάζιο αίμα

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, το αίμα των λίμουλων δεν περιέχει αιμοσφαιρίνη που χρησιμοποιεί τον σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου- αλλά αιμοκυανίνη, που χρησιμοποιεί τον χαλκό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα τους να έχει γαλάζιο χρώμα.

Πωλείται περίπου 15.000 δολάρια το λίτρο και γι΄ αυτό οι λίμουλοι “συλλέγονται” αντί να θανατώνονται.

Μαζεύονται με το χέρι, έως και χίλιοι ανά εβδομάδα από μικρά αλιευτικά.

Αν και παίρνουμε το 30 τοις εκατό από το αίμα τους, ανακάμπτουν γρήγορα όταν ξαναπέφτουν στο νερό.

Η αιμοληψία γίνεται μια φορά τον χρόνο και το αίμα τους υποβάλλεται σε κρυοαποξήρανση και στέλνεται σε όλο τον κόσμο.

Τα πεταλοειδή καβούρια συγγενεύουν περισσότερο με τα ακάρεα, τους σκορπιούς και τις αράχνες και είναι τα τελευταία επιζώντα μέλη της πάλαι πότε ακμάζουσας τάξης των Ξιφόσουρων.

Κυκλοφορούν στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού και στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας αναλλοίωτα από την Ορδοβίσια περίοδο, δηλαδή εδώ και 445 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για το 75 τοις εκατό του συνολικού χρόνου ύπαρξης ζώων στον πλανήτη και για 200 εκατομμύρια χρόνια πριν από την άφιξη των δεινοσαύρων. Όχι κι άσχημη επίδοση για ένα πλάσμα που θυμίζει φανταχτερό ποντίκι υπολογιστή ή μικρό κράνος.

Το στοιχείο που βοηθάει να επιβιώνουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το λείο καμπυλωτό τους κέλυφος, καθώς τα αρπακτικά δυσκολεύονται να τα αναποδογυρίσουν εκθέτοντας τη μαλακή κάτω πλευρά.

Παρ’ όλα αυτά, οι γηγενείς Αμερικανοί τα χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να βγάζουν τα νερά από τις πιρόγες τους.

Εκτός του ότι έχουν αυτό το εκπληκτικό αίμα- που πλέον γνωρίζουμε ότι μπορεί να ανιχνεύσει τη μηνιγγίτιδα και τον καρκίνο- οι λίμουλοι αντέχουν επίσης σε ακραίες συνθήκες ζέστης και ψύχους, ενώ μπορούν να περάσουν ένα χρόνο χωρίς τροφή.

Ακόμα έχουν δέκα μάτια, αν και  ο Πολύφημος, ο γίγαντας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας απ’ όπου παίρνουν το επιστημονικό τους όνομα είχε μόνο ένα.

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο ολικής άγνοιας, Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Διαβάστε επίσης: Ήξερες ότι τα διαμάντια αποτελούνται από καθαρό άνθρακα και ότι το μεγαλύτερο έχει διάμετρο 4.000 χλμ; Γιατί δεν μπορούμε να το εξορύξουμε και τι σχέση έχει με το τραγούδι των Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu