Νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα χάλκινο δεξί χέρι παρόμοιο με εκείνο που ανακάλυψαν το 1900 οι σφουγγαράδες. Βλέπουν φως στα αίτια του ναυαγίου

Νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Για τρίτη συνεχή χρονιά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήγαγε υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου, η οποία διήρκεσε από τις 4 έως την 20 Σεπτεμβρίου και έφερε στην επιφάνεια πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.

Χάλκινο δεξί χέρι το οποίο σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα

Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε και ένα χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται  από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα. Μοιάζει με το μπρούτζινο χέρι που είχαν ανασύρει από τον βυθό οι σφουγγαράδες, Κοντός και Λυκοπάντης το 1900, όταν ανακάλυψαν τυχαία το ναυάγιο σε βάθος 45  μέτρων.
Επίσης, εντοπίστηκε ένα χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος και ένα συσσωμάτωμα, το οποίο δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο που έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του.

Αριστερά: ενσφράγιστη λαβή αμφορέως. Δεξιά: ορθογώνια πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ. πάχους 5εκ.

Στο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν επίσης εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα, κομμάτια ξύλου και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη.
Η ενάλια έρευνα έφερε στο φως μια ορθογώνια πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο και μια ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.

Χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο,όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ακόμη ένα δισκοειδές αντικείμενο, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.
Τέλος, σημαντικό εύρημα αποτελεί και το ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900, ενδέχεται να εξηγήσει πως συνέβη το ναυτικό ατύχημα που οδήγησε το πλοίο στον πάτο της θάλασσας.

Συσσωμάτωμα σιδερένιου αντικειμένου, μέσα στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο

Η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου βρέθηκαν θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και ηΕπιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Διαβάστε επίσης: Οι σφουγγαράδες που ανακάλυψαν το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Έκαναν καθημερινά καταδύσεις σε βάθος 65 μέτρων και κουβαλούσαν τις αρχαιότητες. Ένας έχασε τη ζωή του και δύο έμειναν παράλυτοι

 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια