O αγωνιστής που γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα επειδή ο γερμανός δεσμοφύλακας δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά του. Είχε πάντα τύψεις επειδή στη θέση του εκτελέστηκε άλλος αγωνιστής με παρόμοιο όνομα

O αγωνιστής που γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα επειδή ο γερμανός δεσμοφύλακας δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά του. Είχε πάντα τύψεις επειδή στη θέση του εκτελέστηκε άλλος αγωνιστής με παρόμοιο όνομα
Ο Διονύσιος Παπαδόπουλος ήταν απλό μέλος της αντιστασιακής ΠΕΑΝ.

Αυτή ήταν η οργάνωση με μία από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ανατίναξε στο κέντρο της Αθήνας το κτιρίου της ναζιστικής ΕΣΠΟ η οποία στρατολογούσε Έλληνες που στέλνονταν στο μέτωπο να πολεμήσουν για το τρίτο Ράϊχ.

Ο Παπαδόπουλος έγινε περισσότερο γνωστός ως ο επικεφαλής σημαιοφόρος στη φοιτητική πορεία της 25ης Μαρτίου 1942 για την εθνική επέτειο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΑΝ

(Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Διονύσιο Παπαδόπουλο να κρατάει την ελληνική σημαία και μαζί με άλλους διαδηλωτές να διασχίζουν τη οδό Σόλωνος με κατεύθυνση το Κολωνάκι).

Από τότε καταζητείτο απ΄τους κατακτητές και κρυβόταν. Ο αδελφός του ήταν μέλος της ΟΠΛΑ.

Μετά την έκρηξη στα γραφεία της ΕΣΠΟ συνελήφθη η ηγεσία της ΠΕΑΝ (Κωστής Περρίκος κ.α.) ύστερα από προδοσία ενός χωροφύλακα (Πολύκαρπος Νταλιάνης) που ήταν μέλος της οργάνωσης.

Το πτώμα του μεταφέρθηκε με κρατικό αμάξι, αφού ο σοφέρ ανώτατου αξιωματούχου ήταν πληροφοριοδότης της οργάνωσης και πετάχτηκε σε ρέμα στο Ν. Φάληρο. Μαζί τους συνελήφθη και ο Διονύσιος Παπαδόπουλος, βασανίστηκε, δεν μίλησε κι έτσι δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία και περίμενε την απελευθέρωσή του.

(Ο προδότης δολοφονήθηκε για αυτή του την ενέργεια με τσεκούρι από την κατασκοπευτική ομάδα «Όμηρος», μέλος της οποίας ήταν και ο Στυλιανός Παττακός, που συνεργαζόταν με την ΠΕΑΝ).

Ανάμεσα στα προφυλακισμένα ηγετικά μέλη ήταν και ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος (Ντένης), για τον οποίο δεν υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για τη συμμετοχή του στο σαμποτάζ της ΕΣΠΟ. (O Νταλιάνης δεν τον γνώριζε προσωπικά, παρά μόνο τη διεύθυνσή του). Όμως τελικώς οι Γερμανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε εκτελέσεις υπόπτων ως αντίποινα, αφού συνεχίζονταν οι δολιοφθορές στην κρατική μηχανή.

Το παιχνίδι της μοίρας

Έτσι, στις 7 Ιανουαρίου 1943 το πρωί, ένας γερμανός στρατιώτης εισήλθε στον θάλαμο στις φυλακές Αβέρωφ με τη λίστα μελλοθανάτων. Μέσα στον θάλαμο ήταν και οι δύο «Διονύσηδες» της ΠΕΑΝ με το ίδιο όνομα και παραπλήσιο επώνυμο. Η δυσκολία της ελληνικής προφοράς ανάγκασε τον Γερμανό να… «στραβοδιαβάσει» και ν’ ακουστεί από τα χείλη του ένα ακατάληπτο «Παπα…» που έκανε τον Διονύσιο Παπαδόπουλο να σηκωθεί επάνω και να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος διηγήθηκε αυτό το περιστατικό στον συναγωνιστή του Στάθη Τουρνάκη, θεωρώντας ότι το δικό του όνομα ήταν στη λίστα και πως το επίθετό του φάνηκε δύσκολο στον γερμανό στρατιώτη. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πεανίτης Στάθης Τουρνάκης προσθέσαμε και το σενάριο, ότι ίσως και ο ίδιος ο Διονύσιος Παπαδόπουλος να παράκουσε. «Τέτοιες λεπτές ήταν οι ισορροπίες ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο εκείνη την εποχή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως και να έχει, ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος έφερε βαρέως ότι επέζησε κατά πάσα πιθανότητα αντί του συναγωνιστή του, μέχρι το θάνατό του το 2000.

Πηγή: Συνέντευξη του Στάθη Τουρνάκη (ΠΕΑΝ – Ρ.Α.Ν. – ΕΔΕΣ) στο istories4050 στις 21-4-2016.

Aπό:  www.istories 4050.gr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει». Η εκτέλεση του αεροπόρου Κώστα Περρίκου που ανατίναξε τα γραφεία της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στην κατεχόμενη Αθήνα 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu